HOVE – MORTSEL

Beste Buren,

Alvast bedankt voor jullie enthousiaste deelname aan het infomoment van gisteren en vorige week

In bijlage vinden jullie de template van het bezwaarschrift dat werd opgemaakt door onze raadsman. De ingevulde en ondertekende exemplaren kan je bij ons bezorgen tot 3 januari (Hove) / 14 januari (Mortsel) :

  • Gert Van Tichelen  – Groenstraat 27, 2540 Hove
  • Tim Van Dyck  –  Groenstraat 11, 2640 Mortsel
  • Filiep Dewitte  –  Groenstraat 6, 2640 Mortsel

Het buurtcomité zal deze bezwaarschriften gebundeld indienen. Uiteraard staat het vrij om ook eigen bezwaren over te maken aan de gemeente.

Voor de inwoners van Hove is de tijd om het bezwaar in te dienen beperkt, ten laatste 5 januari moeten deze zijn ingediend. Inwoners van Mortsel hebben tijd tot 16 januari.

Eén exemplaar per adres volstaat.

De conformiteitsattesten die tijdens het infomoment werden toegelicht, kan je vinden op de volgende site (zoeken op Mortsel of Hove):
https://omgeving.vlaanderen.be/zoek-zendantennes-op-de-kaart

Omdat niet iedereen aanwezig kon zijn, wordt er volgende week woensdag 6 januari om 20u30 een derde toelichting gegeven. Graag een seintje als je hiervoor een uitnodiging wil ontvangen.

Spreek gerust je buren aan over het bezwaarschrift en het bijkomende infomoment.

Beste wensen voor het nieuwe jaar en tot binnenkort,

Het Buurtcomité.

**************************************************************************

BEZWAARSCHRIFT

 

“Geachte heer burgemeester,

Geachte dames en heren schepenen,

BETREFT : VERGUNNINGSAANVRAAG KPN GROUP BELGIUM, Groenstraat zn, Hove

  1. Ref.: 8.00/11021/519264.2 – openbaar onderzoek

Wij nemen kennis van het nieuwe openbaar onderzoek in bovenvermeld dossier. Bezwaren kunnen volgens de aanplakking worden ingediend tot 5 januari 2021 zodat ons bezwaar tijdig is.

Vooreerst worden de argumenten en grieven die eerder werden uiteengezet in het vorige openbaar onderzoek en voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen hernomen.

Verder wensen wij bezwaar in te dienen om volgende niet-limitatieve redenen:

  • De vergunningen voor de zendmast in kwestie werden reeds meermaals vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) en dit omwille van de gezondheidsrisico’s.

Deze gezondheidsrisico’s zijn nog steeds aan de orde. Zoals de RvVb en de Raad van State reeds meermaals oordeelden zijn de conformiteitsattesten die de operatoren voorleggen niet voldoende om de gezondheidsrisico’s in kaart te brengen en te beoordelen.

De mast zal antennes van vier verschillende operatoren dragen. Het is evenwel niet duidelijk welke attesten aan de orde zijn, aangezien men afhankelijk van welke attesten men hanteert aan 39 of 42 antennes in totaal komt.

Uit de gekende conformiteitsattesten zal het gaan om 39 of 42 antennes (!), waardoor de gecumuleerde effecten van de straling zeker moeten onderzocht worden, samen met de reeds aanwezige straling. De conformiteitsattesten tonen aan dat er reeds enkele theorische metingen werden gedaan op punten gelegen op woningen. Deze geven natuurlijk een hogere stralingsgraad dan woningen die niet nabij een mast liggen, zodat het gevaar voor gezondheidsrisico’s des te groter is. Bovendien betreffen dit geen gecumuleerde effecten van de antennes van ene operator met de antennes van de andere op de geplande mast aanwezige operatoren, laat staan de vandaag reeds aanwezige straling in situ.

Zelfs met deze verkeerdelijke benadering flirten de theoretisch gesimuleerde testpunten op de naburige woningen met de bovengrens van de geldende Vlaamse normering. We merken op dat de aanwezigheid van het nieuwe schoolgebouw van Ritmica zelfs ontbreekt op de meest conformiteitsattesten.

Daarenboven is het niet uitgesloten dat de operatoren achteraf nog bijkomende antennes zullen hangen zonder dat wij hiervan op de hoogte worden gebracht. Dergelijk hoge mast is immers voorzien om vele antennes als ‘trossen’ te hangen. Er worden geen voorzorgen voorzien om de straling enigszins te beperken.

Bovendien komt deze mast naast een woonbuurt met veel kinderen en een school te liggen, waar zulke constructie niet thuis hoort. De gezondheidsrisico’s voor de omgeving zijn dan ook te groot.

  • De mast heeft een hoogte van meer dan 36m. Dergelijke hoge constructies zijn vreemd in de buurt en horen er dus niet thuis. Het is niet omdat er reeds een spoorlijn loopt, dat het zicht en de omgeving nog verder mogen ontsierd worden. De mast is dan ook in strijd met de goede ruimtelijke ordening.

Er wordt ook niet aangetoond dat er andere locaties voor de mast werden onderzocht en of er minder hinderlijke locaties bestaan.

  • Omwille van de verstoring van omgeving en de gezondheidsrisico’s zal dergelijke mast een minwaarde veroorzaken van onze eigendom en woning.
  • De hoge mast zal ook het zicht op het beschermde dorpsgezicht gelegen rond het kasteel van Cappenberg en het beschermd monument ontsieren en aantasten.
  • Omwille van de impact van de mast op bovenstaande punten, moet er nagekeken worden of er een mer-screening of mer moet uitgevoerd worden.

Mogen wij u dan ook vragen hiermee rekening te houden bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag en de vergunning definitief te weigeren ?

Hoogachtend,

 

 uw Naam – adres – datum – handtekening”.

*********************************************************************

Foto’s (c) Gazet van Hove.