Hove : openbare Ledschermen vervangen oude lichtkranten

De drie verouderde lichtkranten werden recent vervangen door digitale informatieborden. Hierop zullen boodschappen van de gemeente Hove en advertenties van lokale handelaars verschijnen.

In het begin van de coronacrisis – maart 2020 – plaatste de firma LEDify een groot scherm ter hoogte van het monument van de gesneuvelden aan de Geelhandlaan. Hiermee hielp deze firma de gemeente bij de coronacommunicatie en werden de lokale middenstanders gesteund met gratis advertenties.

Na afloop van deze samenwerking besloot men om de verouderde lichtkranten in dezelfde formule te gieten. De oude lichtkranten hebben enkel rode tekstvlakken en brengen daardoor de boodschap moeilijk over. De gemeente Hove wou op een efficiënte manier voorbijgangers informeren met onder andere ook video’s en afbeeldingen. Aldus kwam men tot een publiek-private samenwerking.

Gemeente kan bij crisis direct ingrijpen

De oude lichtkranten aan het Sint-Laureysplein, de Kapelstraat en de Jan-Frans Gellyncklaan werden recent vervangen door digitale informatieborden. Deze vervanging kostte handenvol geld dat de gemeente Hove om dit ogenblik niet kon investeren. Daarom verving de firma de drie lichtkranten gratis in ruil voor 50% van de uitzendtijd op het scherm. Deze schermtijd werd verkocht aan lokale middenstanders om de kosten te dekken. De gemeente Hove bestuurt de schermen via een eenvoudig systeem. Hierop kunnen ze alle boodschappen snel en simpel tot bij de inwoners brengen. Bij een crisissituatie, zoals een derde coronagolf, kan de gemeente de communicatie volledig overnemen.

Overeenkomst kreeg reeds kritiek

commerciële reclame brengt geld binnen

Deze vervanging kreeg ook reeds de nodige kritiek te verwerken. Op de sociale media is een Hovese “beroepsbetoger” reeds van leer getrokken tegen deze overeenkomst. Men verwijt de gemeente commerciële reclame te maken op openbare borden en stelt ook dat meer kapitaalkrachtige firma’s van buiten Hove de vrijgekomen reclameblokken zullen inpikken ten nadele van Hovese firma’s..

Men kan als openbaar bestuur op hetzelfde moment nooit voor iedereen goed doen.

Als er in de toekomst eventuele vandalenstreken zouden worden aangebracht aan deze ledschermen, weten de speurders reeds in welke richting te zoeken.

Foto’s © Gazet van Hove.