Als je een woning (een zelfstandige woning of een kamer of studentenkamer) verhuurt in het Vlaamse Gewest moet je ervoor zorgen dat die woning voldoet aan bepaalde normen.

Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat een woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een
technisch verslag.
Het attest is geen verhuurvergunning maar een officieel document waaruit blijkt dat de woning voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.
Conformiteitsattesten zijn vijf of tien jaar geldig (afhankelijk van een aantal gebreken vermeld in het technisch verslag), ook als de woning ondertussen van eigenaar verandert.

Verplichting

In Hove is een conformiteitsattest verplicht voor de woningen ouder dan veertig jaar, indien de woning wordt verhuurd, te huur wordt gesteld of ter beschikking wordt gesteld als hoofdverblijfplaats. De verplichting voor conformiteitsattesten in Hove wordt gefaseerd ingevoerd, op basis van de leeftijd van de huurwoning : 2021-2025 : woningen van veertig jaar en ouder, 2026-2028 : woningen van dertig jaar en ouder en vanaf 2029 : woningen van twintig jaar en ouder.
Je kan ook, op vrijwillige basis, een conformiteitsattest voor je woning die nog jonger is dan veertig jaar aanvragen.
Hoe gratis verkrijgen ?
De aanvraag doe je via onderstaande website. Iedereen die eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of (onder)verhuurder van een woning is, kan een conformiteitsattest aanvragen.
Wat als ik geen conformiteitsattest aanvraag ?
Als het conformiteitsattest ontbreekt, is een belasting door de eigenaars-verhuurders verschuldigd.