door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

We hebben er in het verleden al dikwijls over bericht : langs alle kanten kreeg Sihame El Kaouakibi subsidies toegestopt.

De vzw’s van Sihame El Kaouakibi konden rekenen op subsidies van de Stad Antwerpen, van de Provincie Antwerpen, van de Vlaamse regering én van de federale regering. Op elk bestuursniveau stonden de deuren wagenwijd open en werd de rode loper uitgerold. In eerste instantie was het Open Vld die in de brokken deelde toen de eerste onthullingen over het Sihame-gesjoemel naar buiten kwamen. Het was Bart Somers (in eerste instantie) en Gwendolyn Rutten (in tweede instantie) die ervoor zorgden dat Sihame uiteindelijk – twee jaar geleden – voor de Open Vld koos. Die partij krijgt nu het deksel op de neus en doet er alles aan om de aandacht af te leiden naar de N-VA. En dan komen vrij snel burgemeester Bart De Wever en zijn twee schepenen Koen Kennis en Ait Daoud Nabilla in het vizier. Vooral de nauwe band tussen Ait Daoud Nabilla en Sihame El Kaouakibi is onderwerp van discussie.

Voorbije week kwam aan het licht dat ook de provincie Antwerpen gul subsidies uitdeelde aan de vzw Let’s Go Urban. Meer nog: Sihame El Kaouakibi was in 2013 aangezocht om te zetelen in de commissie die adviseert over die subsidies. Ze was zelfs voorzitter van deze commissie… Op provinciaal niveau komt dan N-VA-gedeputeerde Luk Lemmens in het vizier.

De kassa tikt

Subsidies verwerven is een zaak, maar er zijn nog andere wegen te bewandelen om aan geld te geraken. Enkele voorbeelden : In 2012 kreeg de vzw Let’s go Urban de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten. Niet slecht voor een vzw die pas in 2009 was opgericht. Het was toenmalig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) die de prijs mocht overhandigen : 12.500 euro en een bronzen beeldje. Noteer: dat jaar werden de Vlaamse Cultuurprijzen voor het allereerst uitgereikt…

Verleden jaar kwam de eer en het genoegen om de Vlaamse Cultuurprijzen, ondertussen omgedoopt tot ‘Ultima’s’ uit te reiken toe aan minister-president Jan Jambon. Hij werd toen met tomaten bekogeld door malcontente culturo’s. Malcontent, omdat Jambon had aangekondigd te willen bezuinigen op de cultuursubsidies, en ook omdat er een ‘fascist’ minister van Cultuur was.

Grappig detail: multimiljonair Luc Tuymans kreeg toen de prijs voor Culturele Verdienste, goed voor een bedrag van 20.000 euro. Maar Tuymans wilde absoluut de prijs niet ontvangen uit handen van een N-VA’er (een partij die hij haat) en stuurde zijn kat naar de prijsuitreiking. Tuymans schonk zijn prijzengeld aan… Let’s go Urban vzw. Ook die 20.000 euro is Vlaams belastingsgeld.

Groen leidt de aandacht af

Nog een voorbeeld: verleden jaar organiseerde het internationale kunstcentrum DeSingel een ‘donateursactie’ via de Koning Boudewijnstichting met als goed doel: Let’s go Urban. Elke gift vanaf 40 euro was daarbij fiscaal aftrekbaar. De actie loopt trouwens nog steeds. Hoeveel geld die actie tot hiertoe heeft opgeleverd is ons niet bekend.

de N-VA verdacht maken

Wat ons de laatste dagen en weken opvalt, is het optreden van oppositiepartij Groen. In de Antwerpse gemeenteraad is het fractieleider Imade Annouri die namens Groen vervelende vragen stelt aan het stadsbestuur. In de provincieraad is die rol weggelegd voor Groen-fractieleider Diederik Vandendriessche. Zij moeten de aandacht van het Sihamegesjoemel verleggen richting N-VA. Want, wat zelden vermeld wordt in de pers, het was de groene politicus Fourat Ben Chikha die in 2015 werd opgenomen in de raad van bestuur van de vzw Let’s Go Urban. Hij was er gedurende vier jaar voorzitter van en dagelijks bestuurder. De naam zegt u misschien niet zo heel veel, maar Fourat Ben Chikha is ondertussen gemeenteraadslid in Gent en gecoöpteerd senator voor Groen. Niet de eerste de beste dus. Fourat Ben Chikha zat als voorzitter van de raad van bestuur op de eerste rij om mogelijk gesjoemel op te merken. Vandaag weten we dat de eerste geruchten over malversaties al de ronde deden in 2017. Pas eind 2018 nam Fourat Ben Chikha onslag uit de vzw nadat hij verkozen was in okober als Gents gemeenteraadslid. Zou het kunnen dat er enige weken geleden een spoedvergadering geweest is met Almaci en Ben Chikha om te overleggen wat de mogelijke imagoschade zou kunnen zijn voor Groen, mocht Ben Chikha mede-aansprakelijk gesteld worden voor zijn aandeel in de vzw Let’s Go Urban ?

Progressieve stadslijst

zat mee in het complot

Dat Sihame ondertussen aangeschoten wild is, komt alvast goed uit voor Almaci. De plannen en initiatieven van Sihame om – naar Mechels voorbeeld – met een nieuwe stadslijst op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, zijn dood en begraven. Groen is in Antwerpen de tweede grootste partij, maar Open Vld is de kleinste partij. De progressieve stadslijst met Groenen en links-liberalen, aangevuld met onafhankelijken uit het middenveld, zou dan getrokken worden door goudhaantje Sihame El Kaouakibi. Haar ambitie : Bart De Wever verjagen en zelf burgemeester van Antwerpen worden. Stel u voor…

Ondertussen zit een aantal mannen thuis met de bibber. Sihame El Kaouakibi is een knappe verschijning die menig mannenhoofd op hol deed (doet) gaan. Sihame maakte handig gebruik van haar vrouwelijke charmes om haar ideeën te verkopen en geld los te peuteren. Menig mannelijk beleidsmaker hoopte er iets voor in de plaats te krijgen… Maar Sihame is helemaal niet geïnteresseerd in mannen, maar dat feit hield ze – doelbewust – goed verborgen voor de buitenwereld en haar allochtone achterban.

Sihame kan haar droom om burgemeester te worden vergeten. Antwerpen is aan een ramp ontsnapt.

Foto’s (c) Gazet van Hove.