door Karl Van Camp in (c) ’t Pallieterke . 

de Waal Leon Degrelle (l) bij Adolf Hitler

Ik vertel niets nieuws als ik schrijf dat Vlaams Belang en N-VA aan Franstalige kant beschouwd worden als fascistische partijen. Elke dag opnieuw fulmineren MR, PS, Ecolo, cdH en consorten daarom tegen alles wat Vlaams is. Met graagte wordt de Vlaamse collaboratie erbij gesleurd, terwijl de collaboratie aan Franstalige kant gemakshalve vergeten wordt.

In Wallonië zijn er geen extreemrechtse mensen, zo is men aldaar overtuigd. Niet in de jaren ’30 en ook vandaag niet. Extreemrechtse mensen, voor zover we dat mensen kunnen noemen, vinden we enkel in Vlaanderen. In Wallonië is men er echt van overtuigd dat het Vlaams Belang vol zit met neonazi’s en de N-VA vol met Hitleradepten. Herinner u de foto van Theo Francken in nazi-uniform die verspreid werd door de Ecolo-jongeren. Wie het internet wat afzoekt, stuit op meer dan één verwijzing naar de jaren ’30 met N-VA of Vlaams Belang in de hoofdrol. Ook aan Nederlandstalige kant overigens.

Feit is dat er aan Franstalige kant geen rechtse of rechts-radicale partijen zijn zoals in Vlaanderen. Zelfs de N-VA, die ik eerder rechts-conservatief zou noemen i.p.v. rechts-radicaal, heeft geen gelijkaardige ideologische tegenhanger.

Er zijn wel enkele minuscule rechts-radicale partijtjes, maar die halen onbeduidende resultaten bij de verkiezingen. Niettemin heeft onderzoek al uitgewezen dat er in Wallonië een potentieel bestaat van zo’n 10 procent kiezers voor een rechts-radicale partij.

En dan heb ik hier slecht nieuws voor onze Franstalige vrienden en de minister van Defensie, PS-coryfee Ludivine Dedonder. Ons Belgisch leger telt ongeveer 25.000 militairen. Als we daar de verkiezingsuitslag van 2019 (Kamerverkiezingen) tegenover stellen, en we passen de basisprincipes toe van statistiek, dan kom ik tot volgende simpele berekening : VB en N-VA haalden samen zo’n 29 procent van de stemmen. Daar zitten ook militairen bij, want die mogen ook stemmen. Vrij vertaald : minstens 4.350 militairen hebben of op het VB of op de N-VA gestemd. Reken daarbij nog het ‘rechtse’ potentieel van 10 procent aan Franstalige kant, wat omgerekend nog eens over een 1.000 militairen gaat. Vermoedelijk zijn die cijfers nog aan de lage kant geëxtrapoleerd, want ik lees in onze gazetten dat “het leger nog extra aantrekkingskracht heeft bij extreemrechts omwille van het machogevoel dat er heerst”.

In het leger van onze PS-minister van Defensie zitten dus minstens zo’n 5.000 ‘fascisten’ (om het in haar simplistische jargon te zeggen). Het kan nog erger : ons Belgisch leger telt 42 generaals, waarvan 27 Nederlandstaligen. Op basis van de jongste VRT-peiling, hebben er dus zo’n 13 generaals op een rechtse Vlaams-nationalistische partij gestemd. Nog erger: zeven generaals moeten sympathie hebben voor het Vlaams Belang. Zouden die generaals al op de OCAD-lijst staan ?

Nog een kleine bedenking… U heeft, beste lezer, een week vakantie gekregen op een mooi tropisch eiland. U mag één persoon meenemen, maar u moet kiezen tussen een extreemrechtse, maar gedecoreerde soldaat of een omstreden mediageile extreemlinkse fanatieke viroloog. Wie zou u kiezen ? Ik wist het na 0,5 seconde. Marc zal nog een weekje langer in zijn kot moeten blijven…

Noteer wel dat indien u de ‘foute’ keuze gemaakt hebt, u vanaf nu bekend staat als sympathisant van Jürgen C.

Foto’s (c) Gazet van Hove.