Wil je met je kroost naar school fietsen, maar maak je je zorgen over hun veiligheid ? Veel steden en gemeenten maken schoolfietsroutes extra veilig en er zijn steeds meer fietsstraten en fietszones. En met deze fietstips ga je helemaal voorbereid met je kind op weg !

Een veilige route uitstippelen

Je kan eerst zelf de fiets nemen en een route uitstippelen met zo weinig mogelijk gevaarlijke punten. Denk aan een oversteek van een drukke baan of een straat zonder afgescheiden fietspad. De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.

Route op voorhand inoefenen

Het lukt niet altijd om gevaarlijke punten te vermijden. Het is goed om de route met je kind(eren) in te oefenen voordat de echte septemberdrukte start. Je kan hen wijzen op de moeilijkheden en tonen waar ze extra aandacht aan moeten schenken.

Duidelijke afspraken maken

Tijdens je oefenritjes kan je een aantal dingen afspreken met je kind(eren) en goed leren communiceren met elkaar. Zo kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat je aan elk kruispunt halt houdt en dat je steeds op dezelfde plaats een drukke straat oversteekt.

Fietsvaardigheden jong onder de knie

Het is een goed idee om al vanaf een heel jonge leeftijd met je kind(eren) naar school te fietsen. Tot de leeftijd van 10 jaar mogen ze op het voetpad rijden, pas dan wel op voor de voetgangers. Zo oefenen ze hun motorische vaardigheden en hebben ze de fiets goed onder controle vooraleer ze de straat op gaan.

Tip van Laure en Korneel, ouders van Olivier: “Oefen veel en bouw langzaam op

Een fiets in orde en op maat

Een fiets met de juiste afmetingen is erg belangrijk voor de veiligheid en het comfort. Wanneer je kind op het zadel zit, moet het op de grond steun kunnen zoeken met de voet. Verder moet je kind met de voeten plat op de grond kunnen staan wanneer het afgestapt is zonder dat het frame in de weg zit.

De fiets moet uiteraard ook in orde zijn. Goed opgepompte banden, werkende remmen, een goed afgesteld zadel, een bel, reflectoren en wanneer het donker is de nodige verlichting. Een goede check-up voor de start van het schooljaar kan geen kwaad!

PUT IN DE WEG OF WEGDEK IN SLECHTE STAAT ?

Meld het aan het Meldpunt Wegen en aan de Fietsersbond-afdeling in je buurt.

www.fietsersbond.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.