Ook CD&V is een gesprekspartner voor Vlaams Belang

door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Het was slechts een klein zinnetje in het interview met Tom Van Grieken bij Radio 1 : op het sociaaleconomische vlak voelt de Vlaams Belang-voorzitter meer affiniteit met de CD&V dan met de N-VA. Het is trouwens niet de eerste keer dat Vlaams Belang naar CD&V kijkt. Is het straks niet N-VA, maar CD&V dat het cordon sanitaire doorbreekt ?

Dat Vlaams Belang sociaaleconomisch dichter bij CD&V staat dan bij N-VA is niet eens gelogen. Er zijn trouwens genoeg tegenstanders van het Vlaams Belang die er plezier in scheppen de partij consequent als links af te schilderen omwille van de sociale accenten in haar programma. Ook wat de ethische dossiers betreft staat Vlaams Belang iets dichter bij CD&V dan bij N-VA, al zijn de verschillen niet zo groot. N-VA heeft dus niet het absolute monopolie op een eventuele samenwerking met het Vlaams Belang.

CD&V-burgemeesters in het nauw

In Vlaams-nationale kringen zijn nogal wat ogen gericht op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, en dan in het bijzonder op de gemeenten waar er (opnieuw) een meerderheid voor Vlaams Belang en N-VA uit de stembus kan komen. Maar misschien moet het vizier toch wat breder ingesteld worden, want ongetwijfeld zullen er ook gemeenten zijn waar Vlaams Belang samen met CD&V over een meerderheid zal beschikken. Zit daar een CD&V-burgemeester in het nauw, die moet kiezen tussen het afstaan van zijn sjerp aan een concurrent of het behouden ervan mits het doorbreken van het cordon sanitaire, dan kunnen er interessante situaties ontstaan.

Paars-groene forcing op een ethisch dossier

Ondertussen is er nog de kans dat paars-groen in de federale regering overmoedig wordt en met de steun van PVDA een forcing doorvoert in een ethisch dossier. Het zou CD&V tot het besef kunnen doen komen dat ze in de Vivaldi-regering alleen maar geduld wordt als vulsel voor een comfortabele meerderheid en niet om echt mee te regeren.

Naar aanleiding van één jaar Vivaldi pakte CD&V in haar nieuwsbrief uit met 17 realisaties die zij voor zichzelf opeiste. Een ervan was de verlaging van de btw voor haarprotheses, ongetwijfeld een belangrijke zaak voor de betrokkenen, maar het toont wel aan dat men de verantwoording voor de federale regeringsdeelname toch wel heel hard bij mekaar moet harken. Met een haarprothese kom je niet ver als je voor schut gezet wordt in het abortusdossier.

Uit de interviews met Bart De Wever blijkt duidelijk dat hij voor zijn partij nog steeds een belangrijke (con)federale rol weggelegd ziet. Vivaldi zou CD&V wel eens kunnen doen inzien dat België niets meer te bieden heeft voor die partij, zeker als het tot een pijnlijk einde zou komen. Zo’n kantelpunt kan gevaarlijker zijn voor het voortbestaan van België dan louter een meerderheid voor Vlaams Belang en N-VA in het Vlaams Parlement. En heeft Vlaams Belang uitzicht op een meerderheid met CD&V, dan zouden uitspraken zoals over de vuilnisbelt van de geschiedenis N-VA wel eens zuur kunnen opbreken.

Foto’s (c) Gazet van Hove.