“Je ziet het misschien niet hard aan de buitenzijde, maar er is al heel hard gewerkt aan het huis van en voor de Mortselaars.”

Met die woorden opent het filmpje dat je vanaf vandaag kan bekijken op de website en sociale media van lokaal bestuur Mortsel. Aan het woord is Joachim Walgrave, stadsarchitect. Hij neemt de kijker al wandelend mee in een stadhuis dat klaar is voor een volgende fase, namelijk die van ruwbouw en afwerking.

We zijn erg blij dat er ondertussen weer volop activiteit is in het stadhuis want de verbouwingswerken hebben helaas wat vertraging opgelopen. Tijdens de eerste fase van de werken, nl. die van afbraak en demontage, bleek geheel onverwachts dat het gebouw toch enkele zwakke plekken had op het vlak van stabiliteit. Dus dat moest eerst aangepakt worden. En dat had gevolgen voor het budget. Tel daar de prijsstijging van materialen en werkuren nog eens bij ten gevolge van de Covid-19 pandemie, en dan weet je dat er achter de schermen hard gewerkt is om het budget voor de verbouwing van het stadhuis terug onder controle te krijgen.

Er kwamen een aantal kleine aanpassingen aan het ontwerp die de prijs konden drukken, maar de geest en de functies die aanvankelijk voorzien waren, zijn gebleven. En dat binnen de budgettaire grenzen. Het nieuwe stadhuis wordt een kwaliteits­vol, bruisend huis voor en van de stad. Een overzicht :


Stadsonthaal
Op het gelijkvloers, rechts, rea­liseren we een klantgericht, toe­gankelijk, dynamisch en interactief Stadsonthaal.

Bibliotheek
Uiterst links wordt het stadhuis tot boven gevuld met boeken. Een moderne bib zal hier een rol spelen als educatief centrum en meewerken om de digitale kloof te dichten. Met leesplekken tot in het stadscafé toe.

Stadscafé
Dit café verbindt enerzijds de bib en de publieke doorgang naar het fort en anderzijds het Stadsonthaal.

Polyvalente zaal en foyer (op -1)
De nieuwe polyvalente zaal is een mooie aanvulling op het bestaand patrimonium van Mortsel. Aan de achterzijde is er ook de mogelijk­heid om een terras te creëren met zicht op het fort.

Kantoren en vergaderzalen
Het stadhuis wordt de nieuwe en moderne werkplek voor een groot deel van de medewerkers van lokaal bestuur Mortsel.

Politiek
Het college van burgemeester en schepenen vergadert wekelijks in het nieuwe stadhuis, de gemeen­teraad maandelijks. Burgemeester en schepenen krijgen er ook hun kantoor.

Timing
Als alles goed gaat, zou het stad­huis tegen het najaar van 2023 klaar moeten zijn. Vanaf dan kunnen koppels elkaar weer eeuwige trouw beloven op het stadhuis!


https://www.youtube.com/embed/T5qO7FOkiGU