door Filip Van Laenen in (c) ’t Pallieterke .

De federale regering stond verleden week nog maar eens onder hoogspanning. Bijzonder was deze keer wel dat de Waalse PS terugkwam op een gegeven woord. Op maandag had de partij immers nog haar akkoord gegeven aan een vaccinatieplicht in de zorgsector, met ontslag voor weigeraars. Daar kon de achterban echter niet mee leven en dus trok PS-voorzitter Paul Magnette bruusk aan de noodrem.

Wat op het eerste gezicht verwondering opwekt, is de manier waarop de PS de vaccinweigeraars in de zorgsector lijkt te willen verdedigen. Werknemers in de zorgsector zouden het slachtoffer zijn van een vorm van discriminatie, indien zij de enigen zijn die riskeren ontslagen te worden als ze blijven weigeren zich te laten vaccineren. Nochtans is de PS tegelijk voorstander van een algemene verplichte vaccinatie, ja zelfs een van de voortrekkers ervan. Hoe vallen die twee standpunten met elkaar te rijmen ?

Vier profielen weigeraars

Het antwoord zit vervat in het electorale profiel van de weigeraars in de zorgsector. Als we de reportages in de kranten mogen geloven, heb je grosso modo vier grote profielen van weigeraars in de brede bevolking.

Een eerste groep staat weigerachtig tegenover de staat, zeg maar de rechtse vaccinweigeraars. Die werken echter niet in de zorgsector en stemmen al zeker niet op de PS. Een tweede groep zijn de natuurmensen. Dat zijn niet alleen de boomknuffelaars op het platteland, maar ook de stedelijke, bakfietsende ambtenaar. Ook zij werken niet in de zorgsector en stemmen eerder Ecolo dan PS. De derde groep bestaat uit jonge vrouwen die nog plannen hebben voor kinderen en het risico niet willen lopen dat zulke nieuwe vaccins gevolgen zouden hebben voor hun zwangerschap. Reken er maar op dat een pak van hen in de zorgsector werkt en in Wallonië voor de PS stemt.

De vierde groep zijn moslims die ergens opgevist hebben dat het vaccin niet halal is en dus om religieuze redenen van geen vaccin willen weten.

Opnieuw, en dan vooral wat de vrouwen betreft, werkt een pak van hen in de zorgsector. En wie dat niet doet, heeft een ander baantje dat geen telewerken toelaat en waarvoor binnenkort misschien ook wel een vaccinatieplicht dreigt. Electoraal zitten ze bij de PS, als ze al niet naar de PTB zijn overgestapt.

Klassenstrijd

Met deze profielen voor ogen is het duidelijk waarom de PS zo hard op tafel slaat tegen een selectieve vaccinatieplicht. Zij zien met lede ogen aan dat hun kiespubliek straks verplicht gevaccineerd zal worden en zelfs voor ontslag moet vrezen. Ondertussen ontspringen MR- en Ecolo-vaccinweigeraars de dans via hun veilige, goedbetaalde baantjes die ze van thuis uit kunnen uitvoeren.

Het is dan ook zeer begrijpelijk dat het voor de PS onaanvaardbaar was dat de liberale eerste minister, Alexander De Croo, zou kunnen pronken met het afwenden van een algemene vaccinatieplicht, terwijl de eigen achterban voor harde ontslagen moest vrezen. De gok dat de Raad van State de selectieve vaccinatieplicht zou tegenhouden, is nogal riskant en bovendien een zwaktebod dat aan de eigen kiezers niet uit te leggen valt.

Hete winter

En het is niet eens zeker dat de PS voldoende binnengehaald heeft om de eigen kiezers gerust te stellen, om over de vakbondsmilitanten nog maar te zwijgen. Zowel de christelijke CSC als de socialistische FGTB hebben al een manifestatie aangekondigd voor 6 december, en CSC dreigt ook met hardere acties.

We kunnen ons niet voorstellen dat de FGTB zal willen onderdoen voor de CSC als het zover komt. Het klopt dat een schorsing de band met de werkgever doet behouden, zelfs met anciënniteit, maar financieel scheur je er wel je broek aan. Niet moeilijk dat de vakbonden zich roeren.

Misschien gokt men bij de PS dat tegen april de vierde golf alweer over zal zijn, en ontslagen of schorsingen eigenlijk niet meer nodig zullen zijn. Maar ondertussen belooft het wel een hete winter te worden, met in het bijzonder de hete adem van de PTB in de nek van de PS. De andere Vivaldi-partijen houden daar meer beter rekening mee als ze nieuwe verkiezingen in het voorjaar willen vermijden.

Foto’s (c) Gazet van Hove.