Verontwaardiging over Aalsterse Zwarte Pieten

door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

De eerste Zwarte Pieten-heisa van dit jaar was vorige week een feit. Die eer viel dit keer te beurt aan Aalst. Het is niet de eerste keer dat de Oost-Vlaamse stad zich in het middelpunt van controverse bevindt.

Voor de wedstrijd tussen basketbalploegen Okapi Aalst en de Antwerp Giants (gewonnen door de Giants) deden de cheerleaders een dansje tijdens de opwarming. Twee van hen waren verkleed als traditionele Zwarte Pieten, iets waar Giants-speler Jean-Marc Mwema duidelijk aanstoot aan nam.

“Tijdens de opwarming dansten er vijf cheerleaders op het terrein”, zei de Congolees-Belgische basketballer verontwaardigd op Instagram. “Twee daarvan in totale Zwarte Piet-outfit, inclusief zwarte krullen en ‘blackface’. Mijn Amerikaanse teammaats wisten niet wat ze zagen. In de VS is dat heel omstreden. Ik ben benieuwd hoe de Amerikaanse Aalstenaars daarover denken. Dat alles blijft totaal fout, zeker anno 2021. Ik gebruikte het meteen als extra drive in mijn motivatiespeech net voor de opworp.”

Net zoals bij eerdere controverse, zoals die van de carnavalswagen met Joodse karikaturen, plooiden de Aalstenaars ook dit keer niet voor de verontwaardiging. “Traditie is zo zwart als roet, ook in 2022 zal het Zwarte Piet zijn”, reageerde Okapi-woordvoerder Sven De Smet op Facebook. “En we vragen onze fans om ook als Piet te komen, de echte. In Aalst doen we niet mee aan de hysterie van een extreme kleine minderheidsgroep.”

Ook de club zelf zette op haar officiële Facebookpagina de puntjes op de i. “De traditie van Zwarte Piet is voor ons niet gestoeld op enige vorm van racisme. Aalst, zijn inwoners en het DNA zijn van nature wat rebelser”, klinkt het nog. “Wit of zwart, grijs bestaat vaak niet. Okapi Aalst wil met plezier in een persoonlijk gesprek met Jean-Marc beide standpunten aan elkaar laten verduidelijken. Wat de club betreft, herhalen we een laatste maal dat racisme hier niet aan de basis ligt.”

Foto’s (c) ’t Pallieterke.