door Pieter Van Berkel in palnws.be .

België doet te weinig in de strijd tegen corruptie binnen de uitvoerende macht en politie. Dat is de conclusie van het jongste rapport van de Groep van Staten tegen Corruptie (Greco) waarover L’Echo bericht.

Greco is een organisatie in de schoot van de Raad van Europa die erop toeziet hoe de anticorruptienormen door de lidstaten worden nageleefd. In zijn vijfde rapport is de Greco niet mals voor België. De organisatie deed 22 aanbevelingen aan ons land, maar daarvan zijn er slechts twee volledig en twee gedeeltelijk uitgevoerd.

Zo blijven heel wat details over de werkzaamheden van ministeriële kabinetten onduidelijk. “Wat betreft de mensen die belast zijn met hoge uitvoerende functies, zijn er weinig concrete maatregelen genomen. De uitvoering van alle andere aanbevelingen bevindt zich slechts in het stadium van intentieverklaringen of voorafgaand overleg”, klinkt het.

Evenmin heeft ons land “de voorwaarden voor aanwerving voor strategische banen gereglementeerd“. Daarnaast ontbreekt een ethische code voor ministers en strategische kabinetsleden, met een mechanisme voor toezicht en sancties indien nodig.

Bron : L’Echo .

foto’s (c) gazet van hove.