Gemeenteraad januari 2022

Raadslid Filip Craen (Hove Beweegt) had meerdere bedenkingen en vragen bij de beslissing van het schepencollege om de scoutsfuif niet meer door te laten gaan op de gronden van het jeugdig centrum aan de Boechoutsesteenweg en vroeg hierover meer uitleg. “Het college verbood om nog fuiven te organiseren op de gronden van het jeugdig centrum om overlast te voorkomen. Alle scoutsfuiven moeten in 2022 doorgaan in het Sportpark aan het JOC. Is er overleg met de buurt geweest ? Deze fuif is een belangrijke inkomstenbron voor de scouts. Bij 1.000 man levert dit een stevige cent op. Fuiven in het JOC kunnen maar 300 man ontvangen en met deze inkomsten kan men maar een reisje maken naar Luxemburg. Fuiven in het JOC kunnen ook voor overlast zorgen” aldus de groen-linkse interpellant.

een fuifplek voor 2.000 man in Hove-centrum ???

Schepen Els Pauwels (Fan van Hove) antwoordde : “veel Hovenaars zijn erg gevoelig voor overlast. Het overleg over de fuiven gebeurt in de Jeugdraad. We kregen een aanvraag voor een ‘drie-rooms-fuif’ na de examens. Het is niet gemakkelijk om in Hove een zaal te vinden voor een fuif met 2.000 man zonder iemand te hinderen. Die avond zal er overlast zijn. We zullen een locatie zoeken voor de zomer om de scoutsfuif te laten doorgaan. Fuiven van meer dan 1.000 man zijn niet realistisch. Hoe kunnen we dit realiseren in het feestjaar van 750 jaar Hove ? Aan het Jeugdig Ontmoetings Centrum (JOC) in de Paul van Ostaijenlaan is een fuifzaal speciaal gebouwd. Deze staat er nu al 20 jaar en wordt veel te weinig gebruikt. Kunnen de scouts hun rendement enkel uit fuiven halen ? Ik had meer creativiteit van de scoutsleiding verwacht”.

hebben blijkbaar weinig creativiteit …

Raadslid Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) vulde aan : “er lopen al lang gesprekken rond de huisvesting van het Jeugdig Centrum. Grootschalige evenementen met meer dan 2.000 man op één avond/nacht gaan hoofdzakelijk in open lucht door met veel hinder voor de buurt. Dergelijke evenementen moeten doorgaan in een Vlarem-2 conforme infrastructuur. De scouts kunnen één maal per jaar gratis gebruik maken van de zaal van het JOC. Ze zijn er nooit op ingegaan”.

degelijke fuifzaal wordt weinig gebruikt …

Hove Beweegt (raadslid Diederik Vandendriessche) pleitte nog om enkele malen per jaar de overlast te relativeren, want de jongeren hebben het moeilijk in de coronatijden na hun examens.

gooit alle remmen los bij veel fuivers …

**************************************************************************************************************

COMMENTAAR : Veel overlast bij fuiven, enz …

===========———————————————————–

We weten dat fuiven in Hove – en op alle andere plaatsen – veel overlast voor de betrokken buurt meebrengen. Er is al de verkeershinder (parkeren), want vele fuivers komen met de wagen om wat indruk te maken op de vrienden (m/v).

Na een zeker nachtelijk uur begint de alcohol te werken : geroep en getier (buren worden wakker, kleine kinderen kunnen niet slapen en krijgen schrik), gierende banden, auto’s als rijdende disco’s, dronkenschap achter het stuur (gevaar voor zichzelf en andere weggebruikers), afval in de tuinen van de omgeving en vandalisme (geen respect voor eigendommen), bij sommigen vallen alle remmen weg met openlijke sexuele handelingen op het openbaar domein en soms in private tuinen (grensoverschrijdend gedrag), fuiven lokken ook figuren met minder goede bedoelingen (drugverkopers), enz …

Daarom is het te begrijpen dat het schepencollege de fuiven onder controle wil houden in een daarvoor uitgeruste zaal en niet onder de blote hemel. Want alle bovenvermelde overlast is in Hove in de loop der jaren al voorgevallen, ongeacht wie de organisatoren zijn.

SalonSocialisten …

We stellen ook vast dat verschillende leden van de Hovese scoutsleiding banden hebben in de  groen-linkse politieke sfeer van Hove (wat hun goed recht is) : sommigen stonden zelfs op de verkiezingslijst van het groen-linkse Hove Beweegt bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen, anderen zijn kinderen van mandatarissen van de groen-linkse formatie. Maar wees dan duidelijk en stel “voorrang aan links …”…

Voor groen-links zijn reizen naar Luxemburg duidelijk beneden hun waardigheid. Het moet naar de andere kant van de wereld zijn,… “the happy few*”… Zo kijkt de groen-linkse elite neer op de gewone man … “Heb je poen, stem dan groen !” …

*Hove Beweegt gebruikt veel Engels in hun mededelingen, Nederlands is ook beneden hun waardigheid.

fuiven brengen veel overlast mee !!!

Foto’s © Gazet van Hove.