door Anton Schelfaut in palnws.be .

Jan Jaap van der Wal was afgelopen zondag te gast in de Zevende Dag, waar hij terugblikte op zijn periode als presentator van De Ideale Wereld. Na vier jaar wordt hij vervangen door Ella Leyers, die vanaf dit najaar het satirische nieuwsprogramma zal presenteren. Tijdens het gesprek legde Van der Wal uit waarom hij Vlaams Belang nooit heeft uitgenodigd in zijn programma.

Jan Jaap van der Wal: "De ideale wereld die Vlaams Belang voorstaat, is niet die van ons"

Jan Jaap van der Wal. Schermafbeelding (De Zevende Dag)

De keuze om Vlaams Belang niet uit te nodigen, is er volgens Van der Wal een “die we met z’n allen maken”. “Het gaat over het podium dat je iets of iemand geeft. De ideale wereld die Vlaams Belang voorstaat, met name mensen zoals Tom Van Grieken, Filip Dewinter en Dries Van Langenhove, is niet onze ideale wereld. Dus dan is de keuze vrij snel gemaakt.”

Barbara Pas, Kamerfractievoorzitter voor Vlaams Belang, is voor de Nederlander wél welkom in De Ideale Wereld. “Ik vind Barbara Pas een behoorlijk goede debater. Mocht ik nog een jaar zijn doorgegaan, dan zou de kans er hebben ingezeten dat ik haar had uitgenodigd.”

Barbara Pas

Ook voor de communistische PVDA is een plek weggelegd in De Ideale Wereld van Van der Wal. Zo was PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw op 17 februari 2022 te gast in het satirische nieuwsprogramma.

Van Rooy : “U zou bij ons wél welkom zijn”

Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) stelt op Twitter de uitspraken van Van der Wal aan de kaak. “Dat werkt natuurlijk in twee richtingen : úw ideale wereld is ook verre van de onze”, schrijft hij. “Maar omdat in onze ideale wereld wél vrijheid en tolerantie zouden heersen, zou u bij ons wél welkom zijn.”

Partijgenoot en Vlaams Parlementslid Jan Laeremans treedt hem daarin bij. “Kijk, Jaap, als jij Tom Van Grieken niet wil uitnodigen in jouw ideale wereld, en andere politici wel, dan discrimineer je meteen ook alle Vlaams Belangers, die wel goed genoeg zijn om mee te betalen aan jouw programma”, hekelt hij. “Wat een lulkoek, man !”

“Linkse programmamakers en BV’s denken dat ze God zijn”, hekelt ook Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (VB). “Belastingbetaler, kijker en kiezer betaalt, maar zij beslissen !”

Filip Dewinter

Foto’s (c) Gazet van Hove.