“Algerije versoepelt migratiecontroles om druk uit te oefenen op Spanje”

door Carl Deconinck in palnws.be .

Verschillende bronnen wijzen met een beschuldigende vinger naar Algerije voor de gespannen situatie aan de grens met de Spaanse enclave Melilla. Afgelopen vrijdag was er opnieuw een bestorming van het grenshek door duizenden mannen. Zowel Spanje als Marokko menen dat Algerije achter de problemen zit.

Vorige week vrijdag bestormden zo’n 2.000 migranten het Spaanse Melilla. Heel wat mensen zijn zo Spanje binnengeraakt. Ze bleken opvallend goed georganiseerd te zijn en gebruikten heel wat geweld. Er stierven ook heel wat mensen bij de invasie. Dat de druk aan de grens zo toeneemt, zou echter geen toeval zijn.

dit is het resultaat …

Bronnen bij de Spaanse veiligheidstroepen wijzen erop dat Algiers maandenlang de migratiecontroles op zijn 1.700 km lange grens met Marokko heeft versoepeld. Daardoor is een deel van het verkeer dat Egypte, Libië of Tunesië doorkruiste, naar het eigen grondgebied omgeleid. Daardoor trekken er een pak meer migranten via Algerije naar Marokko. Zo zijn er nu zeer veel Soedanezen die toestromen bij Melilla. Vroeger probeerden die via Libië Europa te bereiken.

Saharawi

Algerije zou dit met opzet doen. Het land is boos op Spanje over de Saharawi-kwestie. Dit is de problematiek rond de westelijke Sahara. Marokko eist dat gebied op, tegen de zin van de lokale bevolking. Die bevolking krijgt de steun van Algerije. Eerder zegde Algerije het verdrag van vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje op als reactie op de Spaanse steun aan de Marokkaanse plannen.

Marokko van zijn kant reageerde ook al op de gebeurtenissen. Het land “betreurt de tragedie” van vorige vrijdag. Het land wijst erop dat de migranten gewapend waren. “Het extreme geweld van de aanvallers en de strategische aard van de aanval duiden op een hoog gevoel van organisatie, een geplande manier van werken en een hiërarchie van doorgewinterde en getrainde leiders met profielen van ervaren militieleden in conflictgebieden.” Het spreekt evenzeer van “opzettelijke laksheid” van Algerije bij het controleren van de grenzen met Marokko.

https://www.youtube.com/embed/C2X14GE12nQ?feature=oembed

Bron : El Mundo .

Foto’s (c) Gazet van Hove.