door Anton Schelfaut in palnws.be .

PS-voorzitter Paul Magnette geeft toe dat zijn partij “niets gaat doen dat in de richting gaat van wat rechts in Vlaanderen wil” om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken. “Een socialistische minister van Werk gaat nooit het programma van de werkgeversorganisatie Voka of het Verbond van Belgische Ondernemingen uitvoeren”, benadrukt hij in een interview met De Tijd.

File:Paul Magnette Charleroi.jpg
Paul Magnette – foto (c) Wikipedia/Axel Delepinne

Toch betekent dat volgens Magnette niet dat de PS niets doet. Hij verwijst daarbij naar de verdubbeling van het geboorteverlof, de stijging van het minimumloon en de creatie van een kunstenaarsstatuut, al beseft hij zelf ook dat dit geen maatregelen zijn die de werkzaamheidsgraad tot 80 procent zullen verhogen.

Magnette klopt zich op de borst dat het zijn idee was om tijdens de regeringsonderhandelingen van een werkzaamheidsgraad van 80 procent tegen 2030 een doel te maken. “Maar dat kan de federale regering niet alleen, daarvoor is een interfederaal pact nodig, want activering en vorming zijn bevoegdheden van de regio’s”, legt hij uit. “Een regionale aanpak laat toe rekening te houden met de verschillen op de arbeidsmarkt. De situatie in Antwerpen lijkt meer op die van Charleroi dan op die van Kortrijk.”

Geen staatshervorming in 2024

Verder erkent de PS-voorzitter dat de budgettaire situatie in Franstalig België niet gemakkelijk is. “Maar we gaan niet met opgehouden hand naar Vlaanderen trekken”, benadrukt hij. “Met de Franstaligen moeten we onze eigen interne staatshervorming opzetten, zodat de bevoegdheden en de bijhorende budgetten worden herschikt.”

Een staatshervorming in 2024 zal volgens Magnette onmogelijk blijken, omdat de PVDA niet wil meebesturen en Vlaams Belang voor de PS “onaanvaardbaar” is. De politieke fragmentatie betekent voor hem het einde van de staatshervormingen. “Zonder de communisten en ‘extreemrechts’ blijven er nog zo’n 100 van de 150 Kamerzetels over, net zoveel als je er nodig hebt voor een staatshervorming”, schetst hij. “Maar dan zou iedereen akkoord moeten gaan met zo’n akkoord : de N-VA, DéFI, de socialisten, de MR en Ecolo. Dat gaat nooit lukken. Er is geen tweederdemeerderheid en niemand heeft het politieke gewicht om zijn wil op te leggen.”

Tot slot zet de socialist de deur wagenwijd open voor een heruitgave van de Vivaldi-regering in 2024. “Vivaldi is ontworpen om tien jaar mee te gaan”, besluit hij. “Het project is uitgedacht om het huis op orde te zetten tegen de 200ste verjaardag van België in 2030. De jongste peilingen maken dat niet onmogelijk.”

Bron : De Tijd .