door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

“Blij dat we onze eigen mensen kunnen helpen”

Traditiegetrouw organiseren de Huizen van Vlaamse Solidariteit (HVS), de sociale werking van Voorpost, tijdens de eindejaarsfeesten een kerspakkettenactie. Dat is dit jaar niet anders. Uw verslaggever sprak met Voorpost-leider Luc Vermeulen, een van de bezielers van dit project.

De kerstpakketten die de Huizen van Vlaamse Solidariteit tijdens de feestdagen uitdelen, bevatten niet alleen een basispakket voeding, maar ook een fles wijn en koekjes. “Zo kunnen ook de Vlamingen die het niet zo breed hebben genieten van de feestdagen”, legt Vermeulen uit. De HVS zijn niet alleen tijdens de eindejaarsperiode actief, maar delen ook doorheen het jaar op regelmatige basis voedselpakketten uit.

Het uitdelen van voedselpakketten is slechts een van de vele initiatieven van de hulporganisatie. Daarnaast geeft ze financiële steun en renteloze leningen aan Vlamingen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. De totale kostprijs van deze initiatieven bedroeg het voorbije werkingsjaar 30.894 euro.

Niet alle steun is echter financieel van aard : Voorpost-militanten bezoeken eveneens eenzame Vlamingen of helpen ouderen en zieken te verhuizen. Bovendien beschikken de HVS over S.O.S.-ploegen om Vlamingen die getroffen worden door brand, overstromingen of andere calamiteiten te ondersteunen. Na de overstromingen in juli 2021 waren meerdere ploegen actief in Vlaams-Brabant, de Voerstreek en in de zwaarst getroffen gemeenten in Wallonië.

Vlaamse Beweging

Verder wijst Vermeulen erop dat de stijgende armoedecijfers bij de HVS sterk voelbaar zijn. De vraag naar kerstpakketten is dit jaar gestegen naar 470, ten opzichte van 380 in 2020 en 407 vorig jaar. Door de stijgende voedselprijzen zal de hulporganisatie bovendien een groter bedrag moeten neertellen om de pakketten gevuld te krijgen. De hulp van de HVS gaat grotendeels naar mensen die actief zijn of waren in de Vlaamse Beweging, al wordt die breed geïnterpreteerd. Onder meer (oud-)leden van pakweg de VVB, NSV!, Vlaams Belang of N-VA komen in aanmerking. “We zijn blij dat we dit kunnen doen voor onze eigen mensen, en dan vooral voor de mensen die actief zijn of waren in de Vlaamse Beweging”, besluit Vermeulen. “Vlaanderen kan niet het OCMW van de hele wereld spelen, maar Voorpost kan ook niet het OCMW zijn van heel Vlaanderen.”