door Anton Schelfaut in palnws.be .

Volgens PVDA-fractieleider Sofie Merckx heeft het communisme – in tegenstelling tot het fascisme – goede dingen gerealiseerd. “Je kan Hitler en Stalin toch niet vergelijken ?”, klinkt het in een interview met De Zondag.

Kris Merckx, de vader van Sofie, lag mee aan de basis van de PVDA. Hij had sympathieën voor Mao Zedong en zelfs Jozef Stalin, maar daar neemt de PVDA-fractieleider naar eigen zeggen geen voorbeeld aan. “De partij heeft in 2008 ook afstand genomen van deze regimes en de slechte kanten veroordeeld”, schetst ze. “Maar ik heb toch vooral veel respect voor wat mijn vader gedaan heeft en voor wie hij is. Hij heeft Geneeskunde voor het Volk op de kaart gezet, ondanks alle weerstand. (…) Daar ben ik ongelooflijk fier op. Maar niet op de sympathieën voor Mao en Stalin, neen. Al moet je dat ook in de geest van die tijd zien, vind ik.”

Mao Tse-Tung (1893-1976), Chinees communistenleider en massamoordenaar

Merckx beseft dat haar vader niet de enige in de partij was met sympathieën voor Mao en Stalin. “Ik vond het wel belangrijk dat we die modellen afzweerden”, benadrukt ze.

Jozef Stalin, Russisch communistenleider en massamoordenaar

Massamoordenaar

De PVDA-fractieleider geeft toe dat Stalin een massamoordenaar was en dat de mensenrechten zwaar zijn geschonden onder zijn regime. “Maar ik wil niet zwart-wit kijken naar deze geschiedenis”, nuanceert ze. “Dat het nazisme is verslagen, is ook dankzij de Sovjet-Unie. Dat mag ook gezegd worden.”

De vergelijking tussen Adolf Hitler en Jozef Stalin gaat volgens Merckx niet op. “Er is een groot verschil tussen het fascisme en het communisme. Het communisme heeft goede dingen gerealiseerd. Zie de gratis gezondheidszorg in Cuba. Dat vind ik niet terug in het nazisme, hoor. Ik wil daarom met nuance kijken naar deze experimenten”, besluit ze.

toen en nu; Russische moord op Oekraïne
PVDA : leve het communisme” … meer dan 100.000.000 doden …

Bron : De Zondag .

Foto’s (c) Gazet van Hove & Wikipedia.