Op 5 april 2023 zal het 80 jaar geleden zijn dat Mortsel getroffen werd door een geallieerd bombardement dat 936 slachtoffers eiste. Stad Mortsel doet een oproep aan iedereen om deel te nemen aan het herdenkingsmoment. Doe jij ook mee ?

Op 5 april 1943 rond halfvier in de namiddag werd de stad Mortsel getroffen door een geallieerd bombardement. Doel was om de Duitse Erla vliegtuigenfabriek aan de Vredebaan te treffen. Maar de bommen vielen vooral in het centrum van de stad met als trieste balans 936 doden waaronder meer dan 250 kinderen, meer dan 1.000 gewonden en honderden woningen in puin.

Herdenking 

De stad Mortsel heeft een groots opgezette herdenking gepland met tal van activiteiten en evenementen. Woensdag 5 april 2023 wordt een bijzonder herdenkingsmoment op het Stadsplein. Voor dat moment is de stad op zoek naar 936 vrijwilligers. Zij zullen de 936 slachtoffers van het bombardement symbolisch zichtbaar maken op het plein. Auteur Tom Lanoye zal een passage voorlezen over het bombardement uit zijn jongste roman ‘De Draaischijf’.

Hovese slachtoffers

Oproep

De stad doet een oproep aan iedereen, jong of oud, die zich aangesproken voelt en wil meewerken. Het enige wat je moet doen, is je engageren om op woensdag 5 april 2023 tussen 14.45 en 15.45 uur aanwezig te zijn op het Stadsplein Mortsel (kant Noord). En dat je peter of meter wil worden van een van de 936 slachtoffers. Uiteraard zijn ook inwoners van andere steden of gemeenten welkom ! Doe je mee ? Registreer je dan via www.mortsel.be/vrijwilliger5april of op het Stadsonthaal.

Programma

Er zijn ook tal van tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen om het bombardement te herdenken met o.a. Tom Lanoye, Pieter Serrien en Herman Van Goethem. Ook is er een historische wandeling met brochure. Je ontdekt het volledige programma op www.mortsel.be/5april.
Alvast bedankt !

foto’s (c) Gazet van Hove.