Fietsersbond Hove

De winter is weer (even ?) in het land. Sneeuw en ijs kunnen best leuk zijn, maar voor (o.a.) fietsers is dat niet altijd het geval. Voor die moedigen die ondanks deze barre omstandigheden de fiets blijven gebruiken, willen we in bijlage enkele tips geven. Via deze tips hopen we dat fietsen toch nog veilig en doenbaar blijft.

Een eerste steekproef heeft ons geleerd dat de gemeentediensten hun best hebben gedaan om de fietspaden zo goed en zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken. In dit verband vragen we jullie medewerking. Zijn er (delen van) fietspaden die niet of onzorgvuldig sneeuwvrij worden gemaakt ? Laat het ons weten. We zullen niet nalaten dat aan de verantwoordelijken te melden. Op die manier helpen we de veiligheid van de fietsers te verhogen.

Alvast bedankt. Vriendelijke groet

 

Roger Claessens

Fietsers Bond Hove

P.S. : Voor alle duidelijkheid: het onderhoud van de ‘fiets-o-strade’ valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIPS VOOR FIETSEN TIJDENS WINTERTOESTANDEN

– Je versnelling neem je best niet te groot en niet te klein. Als de versnelling te klein is, trap je door. Bij een te grote versnelling moet je te veel kracht zetten, wat kan zorgen voor mogelijke slippartijen.

–  Gebruik best beide remmen. Nooit enkel je voor-rem gebruiken. Bij sneeuw of ijzel probeer je minder hard te remmen dan in andere weersomstandigheden.

– In winterse weersomstandigheden fiets je rustiger en kijk je nog meer uit naar wat komen gaat, zodat je bijvoorbeeld niet te vaak hoeft te remmen.

– Matig ook je snelheid en houd afstand, ook op stukken rijbaan of fietspad die op het eerste gezicht niet glad lijken.

– Bij winterse weersomstandigheden is het nuttig om je zadel iets lager te zetten. Zo ligt het zwaartepunt lager en verhoog je de stabiliteit van je fiets.

– Bredere banden bieden je meer grip.

– In normale weersomstandigheden pomp je je banden best hard op (voor de gemiddelde band minstens 4 bar). Dit verlaagt de rolweerstand, zorgt voor minder slijtage van je banden en vermindert de kans op lek rijden. In winterse omstandigheden fiets je echter best met een iets lagere bandenspanning, vermits dit je grip verhoogt.

– Als fietser mag je de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is. In deze uitzonderlijke omstandigheden raden we aan een fluo-hesje te dragen.

Nieuwstraat
Nieuwstraat