door Wannes Neukermans in palnws.be .
Het hele land heeft te kampen met inflatie, dus ook het koningshuis. De kosten van het koningshuis stijgen met 3,3 miljoen euro, waardoor er voor het eerst meer dan 40 miljoen euro per jaar naar de werking gaat.
De kosten van het koningshuis zijn opgedeeld in enkele verschillende categorieën. Zo is er de civiele lijst : de financiële middelen waarmee koning Filip zijn werkingskosten betaalt. Dat zijn onder meer de lonen van een 120-tal paleismedewerkers. Op één jaar tijd stijgt die van 12.525.000 euro naar 13.228.000 euro, 703.000 euro dus. De koning of zijn familie hebben niet om die stijging gevraagd : de wet voorziet een stijging van de ambtenarenlonen en dan is er nog de indexering.
Pensioen van een miljoen
Maar ook de persoonlijke dotaties, de ‘lonen’ van de leden van het koningshuis, maken een indexsprong. Die bestaan uit een deel werkingskosten en een deel belastbaar loon. Albert 2, Laurent en Astrid moeten hun uitgaven elk jaar verantwoorden bij het Rekenhof, maar die aangiftes zijn niet openbaar. De dotatie van de gepensioneerde koning Albert stijgt met 55.000 euro per jaar en bedraagt nu 1.034.000 euro per jaar. Ook zijn kinderen krijgen meer geld : Laurent ziet zijn dotatie met 18.000 euro (totaal : 345.000 euro) stijgen en Astrid ontvangt 19.000 euro meer dan in 2021 (totaal : 360.000 euro).
Door de indexering krijgt de monarchie in totaal 40.687.000 euro. Dat was nooit eerder zo veel en wellicht komen er dit jaar nog twee indexaanpassingen. Maar ook de overige kosten, de diensten die worden geleverd door de FOD, stijgen tot 25.719.000 euro. Het gaat dan vooral over geld voor de federale politie, die de veiligheid van het koningshuis moet garanderen. De kosten van de Regie der Gebouwen en Defensie zijn daar ook in inbegrepen.
Minder reizen
Hoewel het koningshuis dus meer werkingsmiddelen krijgt, bespaarde koning Filip post corona fel op reisvlak. In 2021 nam de vorst zeven keer een militair vliegtuig om ‘professionele’ redenen. Het gaat dan onder meer over een reis naar Denemarken om de Rode Duivels aan te moedigen op het EK voetbal en om het Deense arbeidsmarktmodel te bestuderen. Daarnaast bezocht hij de aftredende Italiaanse president Sergio Mattarella en was er de jaarlijkse vergadering met de andere Duitstalige landen. In totaal kostten die reizen de belastingbetaler 125.000 euro.
Opvallend : de koning vorderde ook drie keer een militair vliegtuig op voor niet-officiële reizen. “Wegens privacy-redenen” wil niemand zeggen waar die reizen naartoe gingen, maar ze kostten in totaal 41.500 euro. In die prijs zit de kost van het vliegtuig, de brandstof en de bemanning. Koning Filip heeft immers altijd een hele entourage van veiligheidsmensen en medewerkers mee. De hotelkosten, maaltijden en verplaatsingskosten op vakantie zitten niet mee in die prijs : die betaalt Filip met zijn dotatie.
Volgens Het Laatste Nieuws is de monarchie sinds corona wel ‘soberder’ geworden en zijn onze koningen, prinsen en prinsessen een pak zuiniger dan hun buitenlandse collega’s. Zo gaven Britse royals vorig jaar in totaal 5,2 miljoen euro uit aan vliegreizen en mag de Nederlandse koning Willem-Alexander ook jaarlijks 2 miljoen euro uitgeven aan staatsbezoeken.
Bron : Het Laatste Nieuws
Foto’s (c) Gazet van Hove.