Drugsgeweld in Antwerpen : federale overheid aan zet

COMMENTAAR – door Lode Goukens – www.doorbraak.be .

Tijdens de uitzending van Terzake van 22/8 schopte de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de Belgische politiek uit haar vakantieslaap. De oproep voor een Nationale Veiligheidsraad was niet meer of minder dan een offer you can’t refuse om het in maffiajargon te houden.

Gebrek aan animo

Door te wijzen op het gebrek aan animo van de federale regering om het drugsgeweld in Antwerpen urgentie te geven, counterde De Wever (N-VA) de kritiek dat hij op vakantie was, terwijl in zijn stad het geweld tussen drugsbendes escaleert. De regeringspartijen en bevriende media vielen Bart De Wever in hun kolommen en via sociale media bikkelhard aan dat hij zijn familievakantie niet onderbrak om te reageren op het aanhoudende drugsgerelateerde geweld in Antwerpen. De Wevers repliek via interviews in prime time op VTM en VRT maakte korte metten met die beschadigingspoging.

In plaats van het geweld te bagatelliseren, zoals vele andere burgemeesters in de recente geschiedenis, zette hij het nog duidelijker op de politieke menu. ‘Zoals tijdens de terreurdreiging hebben we nu een Nationale Veiligheidsraad nodig voor de strijd tegen drugsgeweld’, zei De Wever. Veel prominenter en urgenter kan het probleem niet op de politieke agenda staan.

Waar De Croo defaitisme predikte, glorieerde De Wever met een Churchilliaanse oproep tot verzet

Premier Alexander De Croo deed dezelfde ochtend het omgekeerde toen hij de bevolking tijdens een pr-moment inlichtte dat er vijf tot tien jaar moeilijke winters aankomen door de energiecrisis. Waar De Croo defaitisme predikte, glorieerde De Wever met een Churchilliaanse oproep tot verzet. Het contrast kon niet groter zijn tussen de huidige en gewezen populairste politicus van Vlaanderen.

in de drugswereld gaat veel geld om

Drugsmilieu

In een zakelijke stijl met af en toe strijdbare momenten wees De Wever op de groei van het drugsmilieu. Antwerpse boefjes klommen op tot kopstukken en sturen nu kopstukken aan. Ze bevelen huurmoorden bij jongeren uit Nederland of uit eigen stad die voor 100 euro liquideren.

De Antwerpse burgemeester biechtte op dat hij soms de grenzen aftastte en soms overschreed in zijn maatregelen en bovenal bekende hij dat hij al jaren leurt met plannen op binnenlands en buitenlands niveau om iets te doen aan de drugscriminaliteit. De Wever koketteerde nog maar eens met zijn bromance met zijn socialistische, Rotterdamse ambtgenoot.

De boodschap was duidelijk : Gaan we wachten tot er net als in Nederland vergismoorden plaatsvinden ? ‘Vergismoorden’ zijn moorden op mensen die niks met drugs te maken hebben, maar dezelfde naam hebben als een doelwit van een huurmoord.

Ontvoering en marteling

In dezelfde uitzending sprak de chef van de Antwerpse federale gerechtelijke politie, Yve Driesen, over ontvoeringen, marteling, enzovoort door drugsbendes. Die afrekeningen vonden recent plaats. Een filmpje van dergelijke bommengooiers, die gemarteld werden, dook recent op.

De benaming ‘narcoterrorisme’ is volgens De Wever trouwens terecht. Iedereen in Antwerpen praat over de brandstichtingen en granaten. De drugscrisis is volgens De Wever veel erger dan de moslimterreur en maakt honderdduizenden slachtoffers.

Na eerst in het VTM-journaal, stelde De Wever ook in de studio van de VRT voor dat het federale niveau haast maakt met het organiseren van een Nationale Veiligheidsraad. Bij terrorisme was dit allang gebeurd zei hij en hij voegde er fijntjes aan toe dat het als het over drugsgeweld gaat, het een probleem is voor de burgemeester.

Als burgemeester

De Wever presenteerde zich als burgemeester en niet als partijvoorzitter van de oppositie. Zalvend zei De Wever dat hij goed en aangenaam samenwerkt met de individuele ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën, maar dat de regering niet thuis geeft.

De douane is onderbemand en heeft niet de juiste profielen. De federale gerechtelijke politie idem dito. De douane is zo nodig nog kleiner en de havenpolitie deed De Wever nog net niet af als hobbyclubje. Althans voor wat inzet van middelen en manschappen aangaat, want elk kreeg wel een pluim voor de motivatie, de inzet en gedrevenheid ondanks de schaarse middelen.

Annelies Verlinden

De minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde echter meteen na de interviews als door een wesp gestoken. Volgens Verlinden is een Nationale Veiligheidsraad geen oplossing.

De Gentse burgemeester ridiculiseerde zelfs de vraag van het Antwerpse stadsbestuur, zoals die eerder al uitlekte in een interview van eerste schepen Tom Meeuws (Vooruit) in De Standaard. De opmerking tijdens dat interview dat De Wever karakterieel niet in staat is dit dossier goed aan te pakken, zorgde voor één van de twee gepikeerde reacties van De Wever. Die provocatie liet De Wever echter passeren al verweet ie Matthias De Clercq (Open Vld) zich weg te steken achter wetgevende onzin.

VRT

De VRT-redactie had allerlei interviews klaarstaan om De Wever te bekritiseren, uit zijn evenwicht te brengen of uit te dagen. Die omzeilde hij door op feiten te hameren. De Antwerpse burgemeester wees op het feit dat het wettelijke kader rond bestuurlijke handhaving, dat minister Verlinden moet uitwerken, op zich laat wachten.

Ook het befaamde Stroomplan uit 2019 is volgens De Wever aan een update toe. Hij verwees herhaaldelijk lovend naar de auteur. De criminologe Charlotte Colman (UGent) staat momenteel aan het hoofd van het coördinatieorgaan voor het Belgische drugsbeleid, de Algemene Cel Drugsbeleid.

De Wever analyseerde en becommentarieerde zeer gedecideerd alle reportages en vragen die Annelies Beck in de studio stelde. Dat is echter niet het echte nieuws. Net zomin als de uitwas van de particratie dat vrijwel meteen op Twitter de meest hatelijke en ridicule reacties kwamen op zijn optreden in de studio.

Het echte nieuws is dat De Wever door zijn oproep om het ‘narcoterrorisme’ aan te pakken zoals ander terrorisme en dus een federale Nationale Veiligheidsraad te organiseren eigenlijk een aanbod is dat zowel CD&V als Open Vld met de rug tegen de muur zet.

De politieke keuze die Open Vld en CD&V hebben is dus tussen de pest en de cholera wat de electorale uitkomst betreft

Of zoals fans van de film the Godfather dat noemen : an offer you can’t refuse. Als ze weigeren, dan flirten ze met de kiesdrempel, want dan zal De Wever dit uitspelen als troefkaart bij de verkiezingen in 2024. Gaan ze erop in, dan kan De Wever die trofee op zijn schouw zetten om mee naar de verkiezingen te trekken als voortrekker van law and order. De politieke keuze die Open Vld en CD&V hebben is dus tussen de pest en de cholera wat de electorale uitkomst betreft.

kiezen tussen de pest en de cholera

LODE GOUKENS

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent ‘Europese en wereldinstellingen’ aan de Thomas More Hogeschool.

Foto’s (c) Gazet van Hove.