door Abton Schelfaut in palnws.be .

In een interview met weekblad ‘t Pallieterke toont politicoloog Dave Sinardet zich bijzonder kritisch voor de confederale plannen van de N-VA. Kamerlid Sander Loones pareert de kritiek op zijn geesteskind. “Zelfs een Belgisch geïnspireerde commentator als professor Sinardet zou toch moeten inzien dat we ons dit land gewoon niet meer kunnen permitteren”, klinkt het.

Sander Loones

In het interview stelt Sinardet dat het confederalisme van de N-VA op een aantal cruciale punten “niet realistisch” is, vooral wat Brussel betreft. Hij is er dan ook van overtuigd dat de N-VA-partijtop beseft dat men Brussel zal moeten loslaten in ruil voor meer Vlaamse autonomie.

N-VA-Kamerlid Sander Loones benadrukt dat zijn partij voor Brussel blijft kiezen, “omdat Brussel in Vlaanderen inbegrepen is, omdat het onze hoofdstad is, en omdat de Vlaamse invloed de enige garantie is tegen de totale ondergang van Brussel”. Dat neemt echter niet weg dat Brussel voor de West-Vlaming “radicaal” moet veranderen.

Verder wijst Loones erop dat Brussel reeds op het randje van het faillissement staat. “Blijkbaar wil professor Sinardet hen het laatste duwtje geven”, sneert hij. “Want dat is wat zou gebeuren wanneer de link tussen Vlaanderen en Brussel doorgeknipt zou worden. Dan stort onze hoofdstad het ravijn in. Verder gaan op zijn eentje, dat kan Brussel financieel gewoon niet aan. De financiële instellingen beoordelen de Brusselse cijfers nu al als onhoudbaar.”

Een losgelaten Brussel zou bovendien een losgeslagen stad worden, waarschuwt Loones. “De veiligheid staat er nu al onder druk. Is er iemand die gelooft dat een apart Brussel veiliger zou worden ?”, vraagt het N-VA-Kamerlid zich hardop af.

Steun voor Vlaamse onafhankelijkheid

Sinardet merkt op dat hij Vlaams-nationalisten nauwelijks hoort pleiten voor een referendum. De reden daarachter is volgens de politicoloog dat men weet dat de steun voor Vlaamse onafhankelijkheid ontbreekt.

Loones deelt die analyse niet. Hij is er net van overtuigd dat er ruime steun is voor meer Vlaanderen. “Maar de belgicisten durven het niet aan om de juiste vragen niet stellen”, hekelt hij. “Moeten de kerncentrales een Vlaamse bevoegdheid worden, zodat we ze kunnen openhouden ? Moeten we het migratiebeleid splitsen, zodat onze grenzen niet langer overgeleverd zijn aan Ecolo en PS ? Moeten we de Waalse werkloosheidsuitkeringen blijven betalen, of moet elke regio verantwoordelijk worden voor de eigen facturen ?”

Vlaamse onafhankelijkheid gaat volgens het N-VA-Kamerlid over al die vragen. “En ik ben er nogal van overtuigd dat heel wat Vlamingen wel weten hoe ze daarop zouden antwoorden”, klinkt het strijdvaardig. “Omdat ze goed aanvoelen dat het met Wallonië onmogelijk is.”

Verder herinnert Loones er fijntjes aan dat het Sinardet was die de “geflopte” burgerbevraging van Vivaldi begeleid heeft. “Of hij best geplaatst is om over referenda te oordelen… Ik zou het durven betwijfelen”, aldus de N-VA’er.

Het “Europa der Volkeren” in het Bretoens

Natiestaten

Sinardet is van mening dat de natiestaat niet meer het niveau is waarop men de grote uitdagingen van onze tijd, zoals migratie, de strijd tegen terrorisme en de klimaatopwarming, kan aanpakken. “Dat zijn zaken waarvoor je hogere niveaus zoals de EU, of zelfs nog grotere internationale verbanden, nodig hebt”, oordeelt hij. “Ik sta nogal sceptisch tegenover het idee om nieuwe, nog kleinere, natiestaten te creëren.”

Ook Loones erkent dat landen moeten samenwerken om de wereldproblemen aan te pakken. “Maar dat betekent niet dat iedereen hetzelfde moet doen”, nuanceert hij. “Integendeel, kleine natiestaten kunnen flexibeler inspelen op de specifieke geografische noden en mogelijkheden. Het geeft de kans nieuwe oplossingen op kleinere schaal te testen vooraleer ze breder uit te rollen. Zo kunnen we leren van elkaar én kunnen we elkaar beconcurreren.”

De West-Vlaming gelooft naar eigen zeggen niet in de eenheidsworst waar professor Sinardet voor pleit, maar wel in maatwerk en concurrentie. “Want het is concurrentie die iedereen uitdaagt en naar boven stuwt”, legt hij uit. “Het gigantisme van Sinardet, dat is een verhaal van het verleden. Groter betekent niet altijd sterker. Maar vaak ook logger, makkelijker bedreigd en risicovoller. Productieve regio’s die voluit gaan, dat is de toekomst.”

Tot slot wijst Loones erop dat België kampioen is op vlak van schulden, tekorten en belastingen. “Zelfs een Belgisch geïnspireerde commentator als professor Sinardet zou toch moeten inzien dat we ons dit land gewoon niet meer kunnen permitteren. Vroeger rekende men op Vlaanderen om de putten te dichten, nu zit men zelfs voluit in de zakken van elke individuele Vlaming. Het geld is op. En ook ons geduld is op”, besluit hij.

REPUBLIEK = DEMOCRATIE

Bron : Eigen berichtgeving .

Foto’s (c) Gazet van Hove.