door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .

Maandag, kort na schooltijd, zijn een 50-tal jongeren, sommigen gewapend met messen, elkaar te lijf gegaan nabij het station van Geel. Er vielen verschillende slachtoffers, onder wie drie zwaargewonden. Ik lees dat het over een afrekening tussen Antillianen gaat en dat de meeste betrokkenen minderjarig zijn.

Bestand:Taschenmesser.jpg
een mes kan een wapen worden – foto (c) Wikimedia Commons

‘Hebben we hier dan een Antilliaanse gemeenschap ?’, hoor ik u denken. Blijkbaar wel. Het is eens iets anders. Ben je een racist als je een nieuwstitel leest over een grootschalige vechtpartij tussen minderjarigen en vermoedt dat het over allochtonen zal gaan ? Is het niet triest dat je dat kan voorspellen ? Degenen die dat aspect onder de mat moffelen, bewijzen de allochtone gemeenschappen overigens geen dienst, want de slachtoffers vallen ook meestal in hun hoek.

Bestand:Station Denderleeuw Gebouw.jpg
station Denderleeuw – foto (c) Wikimedia Commons

Denderstreek

Dat soort nieuws slaagt erin om ons met een dubieuze regelmaat niet te bereiken. Het wordt pas door de media ontdekt en (soms) gebracht, nadat er al filmpjes beginnen te circuleren op het internet. Dat nieuws wordt nooit gekaderd in een groter probleem en is daarom ook snel vergeten.

Vorige week haalde een filmpje uit Aalst het nieuws. Dertig jongeren van Afrikaanse afkomst gingen met elkaar op de vuist nabij het station. Het is niet de eerste keer dat het station van Aalst het decor vormt voor dat soort taferelen. In 2015, 2017 en 2021 hadden er ook al massale vechtpartijen tussen scholieren plaats. Dat zijn dan nog enkel de gevallen die we kennen, omdat er filmpjes van gemaakt werden. In 2022 werd er een scholier van 15 in het ziekenhuis geslagen. Een andere minderjarige werd er een jaar later neergestoken.

Vooral in de Denderstreek valt het probleem op. Aan het station – altijd aan een station – van Denderleeuw vonden er vorig jaar minstens twee vechtpartijen tussen jongeren plaats.

Wanneer er doden vallen

Wanneer er eens een dode valt, neemt de aandacht voor het probleem even toe, om daarna weer vrolijk vergeten te worden. Minder dan een jaar geleden kwamen bij een vechtpartij tussen allochtone scholieren twee jongens onder de trein terecht in Zaventem. De ene overleed, de andere verloor een been.

Begin deze maand werd in Frankrijk Shemseddine (15 jaar) doodgeslagen. Hij had met een meisje van zijn leeftijd over seks gepraat. Niet aangeraakt, niet verkracht, gewoon gepraat. Om de ‘eer’ van het meisje te redden werd Shemseddine opgewacht en doodgeslagen, door jongeren nauwelijks ouder dan hijzelf. Dezelfde week belandde Samara, een meisje van 13, in een coma, ook na een aanval nabij haar school.

Premier Attal stelt dat er een ernstig probleem is. Minderjarigen zijn in Frankrijk nu al vaker betrokken bij misdrijven dan volwassenen, vooral bij geweldmisdrijven. Hij zegt aan een radicale aanpak te werken, met onder andere een plan om probleemjongeren op te voeden in internaten. Of dat veel zal helpen, kan betwijfeld worden, maar het probleem wordt tenminste erkend. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook al in Finland, waar werd vastgesteld dat het aantal misdrijven gepleegd door minderjarigen op 8 jaar is verdrievoudigd. Wanneer wordt men hier wakker ? Altijd een stuk later dan elders, ongetwijfeld.