Brand JOC

Het gemeentelijk Jeugd Ontmoetingscentrum aan de Paul van Ostaijenlaan werd op 20 augustus jl. gedeeltelijk in de as gelegd. De schade is aanzienlijk in de bijhorende kantoren van de sport- en jeugddienst. Voor het opkuisen, reinigen, herstellen en aankopen van nieuw bureelmateriaal wordt in totaal 46.000 euro uitgetrokken + 21% BTW. De sport- en jeugddienst kregen ondertussen een tijdelijke verblijfplaats op de zolderverdieping van het gemeentehuis. Het JOC blijft nog enige tijd gesloten voor het publiek.

 

Nieuw lokaal Kinderopvang

Het gemeentebestuur sloot een contract af met de vzw Kinderopvang voor de verhuur van de benedenverdieping van het vrijgekomen Schoolhuis aan de Onderwijsstraat 17, vlak naast de gemeentelijke basisschool. Hier zullen kinderen van 0 tot 3 jaar worden opgevangen. In Hove is er een groot tekort aan kinderopvang. De afgesproken huurprijs is vrij laag, 125 euro/ maand. Dit is gerechtvaardigd omdat deze vzw aan terugbetaaltarieven werkt.

 

Veilige website

We vernemen dat verschillende websites van openbare besturen niet al te veilig zijn en gemakkelijk te kraken zijn. Elektronisch bestuur zal in de toekomst nog een hoge vlucht nemen maar de inwoners zullen het zeker waarderen als deze instrumenten 100 % veilig zijn en ze niet hoeven te vrezen dat al hun persoonlijke gegevens ergens op een internetpagina opduiken. Volgens de Hovese burgemeester is de nieuwe website www.hove.be zeer veilig want het bezit veel ingebouwde veiligheden en beschermingen.

 

Onderhoud straten

Ieder jaar zijn het steeds dezelfde burgers die hun privaat domein verwaarlozen en onkruid, takken, netels, enz … wild laten groeien over het publiek domein (voetpad, fietspad, straat). Ze brengen zo andere burgers in gevaar.

Door de vrij natte zomerperiode zijn vele riolen dichtgegroeid met snel oprukkend  onkruid. Een burger die door deze laksheid schade lijdt (vb. beenbreuk) kost de maatschappij meer aan verzorgings- en revalidatiekosten dan de investering van het uurtje werk om het belendende voetpad/ straat op te kuisen. Het probleem is o.a. ernstig in de Bloemenwijk. De burgemeester wijst hier op de verplichtingen van de eigenaars langsheen de voetpaden. “De Gemeentewacht wijst de mensen waar nodig daarop. Het lijkt wel degelijk effect op te leveren. Verder is er een veegplan om het onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. De Bloemenwijk is een moeilijke wijk om te onderhouden. Er is ook een wachtregeling van de uitvoeringsdiensten om in noodgevallen efficiënt op te treden.”

 

Parking Wouwstraat

Midden april jl. werd de parking in de Wouwstraat door de gemeentediensten onder handen genomen. Tussen de huisnummers 60 en 70 werden witte lijnen getrokken om de parkeerplaatsen beter af te bakenen. ’s Avonds staat deze parking volledig vol en soms staan wagens en kleine vrachtwagens gedeeltelijk over het voet- en fietspad. Dit brengt de zwakke weggebruikers in de verdrukking. Vanaf het huisnummer 76 tot 86 kan men nog parkeerplaatsen aanduiden. Vandaag wordt er nog steeds veel wild geparkeerd in de betrokken ruimte. Het probleem van de zwakke weggebruikers is er nog niet opgelost. Bij de politie wordt er momenteel onderzocht in welke mate er nog meer parkeerplaatsen kunnen worden afgebakend, mogelijk met een andere indeling.

 

Nieuwe gemeentelijke infobrochure

Eind juli kregen alle Hovenaars een nieuwe gemeentelijke infobrochure in de bus. Deze brochure is erg handig omdat er alle gemeentelijke diensten, scholen, instellingen, bedrijven en sportieve en culturele verenigingen uit Hove in vermeld staan. De brochure werd voor het eerst gedrukt bij de uitgeverij Unijep uit Liège.

Er kwam de nodige kritiek los op deze brochure : de tekst is voor een groot aantal mensen veel te klein en dus enkel met een vergrootglas te lezen;  de teksten zijn weinig opgelucht met foto’s, tekeningen, plannetjes. Het nodigt niet direct uit om te lezen; de reclame is veel te duur. De Hovese kleine zelfstandige ondernemers werden weggejaagd door grote ondernemingen van buiten onze gemeente; er staat reclame in voor de omstreden autowedstrijden op het circuit van Spa/ Francorchamps (= 150 km verwijderd van Hove);  er staat een groot aantal fouten in en onzorgvuldige afbrekingen op het einde van een bladzijde. Volgens de burgemeester heeft de uitgeverij om financiële reden beslist het aantal bladzijden te beperken. De fouten mogen doorgegeven worden aan de communicatieambtenaar die deze zal onderzoeken. In de toekomst zal deze brochure mogelijk in eigen beheer worden opgemaakt.