In 2008 werden in ons land 19.136 winkeldiefstallen gepleegd. Dat is een absoluut record en een kwart meer dan tien jaar geleden. Vooral kleinere warenhuizen en winkeliers zijn de voornaamste slachtoffers.

geld_euro_biljetDagelijks kregen vorig jaar gemiddeld vijftig handelszaken dieven over de vloer. Het gaat dan alleen over de gevallen waarbij de winkelier de politie inschakelde en procesverbaal werd opgesteld. Want in werkelijkheid ligt het aantal nog een heel stuk hoger. Daders gebruiken ook vaker geweld. De crisis is een gedeeltelijke verklaring van deze stijging. Maar de voornaamste reden is dat kleinere handelszaken veel minder beveiligd zijn. In juwelierszaken of bepaalde dure kledingwinkels moet je tegenwoordig aanbellen voor je binnen raakt. Resultaat is dat het aantal diefstallen of gewapende overvallen er drastisch gedaald is. Een dagbladhandel of een warenhuis kan hoogstens bewakingscamera’s plaatsen. De drempel voor dieven ligt daar veel lager. Het totale verlies voor de winkeliers wordt jaarlijks op 10 miljoen euro geschat.

Aantal diefstallen verdubbeld in juli

In Hove woedt een diefstallenplaag aldus de krant Het Nieuwsblad. Het aantal inbraken – inclusief de pogingen tot inbraak – is er verdubbeld. In juli 2008 werden nog vijf diefstallen gepleegd, een jaar later waren het er in dezelfde maand van dit jaar 10. De daders zijn dikwijls Walen of Brusselaars. Hove ligt strategisch tussen grote verkeersassen als de A12 en E19 langs waar dieven snel kunnen ontsnappen.

Toch is er weinig reden tot paniek aldus de politiewoordvoerder van de zone HEKLA (waar Hove deel van uitmaakt) in Het Nieuwsblad : ‘Als je de inbraakcijfers op jaarbasis bekijkt, zijn er geen noemenswaardige stijgingen of dalingen.’ In 2007 registreerde de politie 79 inbraken, in 2008 daalde dat aantal naar 76, en dit jaar, tot en met juli, werden er nog maar 37 diefstallen gepleegd.

Op de jongste gemeenteraad werden deze cijfers ter bespreking voorgelegd. De burgemeester stelde dat hij bij zijn contacten met Hovese winkeliers weinig angst vaststelde over de misdaadgolf die in de kranten dagelijks aan bod komt. Op 8 contacten waren er 5 die niets te melden hadden, twee wel en één was er slachtoffer van de wisseltruc.

Wisseltruc

Misdadigers viseren hier vooral kleine zelfstandigen. Voornamelijk Engelstalige oplichters doen voor een klein bedrag aankopen in een winkel, maar betalen met biljetten met een veel hogere geldwaarde. Daarna jongleren ze druk heen en weer met de biljetten, maar aan het einde van deze manoeuvres blijken de winkeliers geld kwijt te zijn.