De Hovese sportinfrastructuur (sporthal en bijhorende sportvelden) wordt sedert 1978 beheert door de vzw Weynickhoven met een concessieovereenkomst. Het goed draaiende  cafetaria van de sporthal heeft een concessiecontract afgesloten met de vzw dat hierdoor wel wat inkomsten binnenkrijgt.

Het is al een tijdje dat het gemeentebestuur (Hove Beweegt en CD&V) het moeilijk kan vinden met het bestuur van de vzw Weyninckhoven, zeker nadat in het voorjaar 2007 gemeenteraadslid Chris Schwagten (Vlaams Kartel) het groene gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche in een stemming om het voorzittersschap versloeg met acht stemmen tegen drie. Sedert dan is de verhouding tussen de vzw en het schepencollege totaal verzuurd. Allerlei kleine incidenten kwamen bovendrijven. Het gemeentebestuur verwijt de vzw dat er ’s avonds in de sporthal teveel zaalvoetbal plaatsgrijpt en dat andere sporttakken er geen plaats krijgen. De vzw antwoordt hierop dat er geen andere sportclubs zich aanboden om de sporthal af te huren. Tijdens de weekdagen is de sporthal permanent in gebruik door de leerlingen van het Hovese Regina Pacisinstituut en het Boechoutse Sint-Gabriëlscollege.

Volgens het schepencollege zou “de toegankelijkheid en diversiteit in de sport” (sexuele geaardheid, allochtonen, gehandicapten, ouderen, enz…) te weinig aan bod komen, is er teveel onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid inzake onderhoud van de sporthal, zijn er personeelsproblemen rond het statuut van de gemeentelijke sportfunctionaris en zijn er recent problemen met de belastingen opgedoken. Volgens het gemeentebestuur kan de vzw Weyninckhoven haar verplichtingen niet nakomen. Daarom zegt ze de overéénkomst met de vzw op en zal in de toekomst de gemeentelijke sportinfrastructuur laten beheren door een financiële instelling via een DBFM-structuur. De financiële instelling onderhoudt en beheert de sportinfrastructuur gedurende een bepaalde periode, waar na het pand wordt overgedragen aan de gemeente.

Volgens de voorzitter van de vzw Weyninckhoven Chris Schwagten “draagt het gemeentebestuur nu de sportinfrastructuur over aan een groep waarop de Hovenaars en de Hovese sportverenigingen geen enkele invloed meer zullen hebben wat o.a. het gebruik van de sporthal betreft. Het bestuur zal boven onze hoofden beslissen en een financiële instelling wil het hier zeker financieel maximaal laten renderen. De tarieven zullen wel de hoogte ingaan. Het is de vraag wie hier in de toekomst nog binnen mag ? Enkel grote bedrijven ? Veel volk van buiten Hove ? Als vzw maken we al drie jaar winst en dit is ongezien, omdat we vele uitgaven moeten doen. Vroeger was de sporthal verlieslatend. In de toekomst staan er in de sporthal ook een aantal renovatie- en verbeteringswerken op touw. Het is duidelijk dat het schepencollege mij hier buiten wilde, want stel u eens voor dat na de renovatie bij de openingsreceptie ik als voorzitter van de vzw Weyninckhoven de openingsspeech moet geven. Dan krijgen een aantal Hovese schepenen en leden van de meerderheid een hartaanval”. Wordt vervolgd.