De vier burgemeesters van Hove, Edegem, Kontich en Lint treden in een gezamenlijk standpunt naar buiten naar aanleiding van het referendum over de Oosterweelverbinding in de stad Antwerpen. De vier burgemeesters behoren allen tot de CD&V.

De burgemeesters stellen dat het referendum dat uitsluitend in Antwerpen werd georganiseerd, geen uitstel geeft voor de definitieve keuze die de Vlaanse regering moet maken i.v.m. het sluiten van de ring rond Antwerpen. “Van de ongeveer 1 miljoen inwoners uit de Antwerpse regio mocht slechts de helft van de inwoners hun mening geven. Uit de uitslag blijkt dat ongeveer 1/3 van de Antwerpenaren is komen opdagen. Hiervan heeft 40 % ja en 60 % neen gestemd. Indien men dit in relatie brengt tot de globale bevolking van het arrondissement Antwerpen dan betekent dit dat op dit ogenblik ongeveer 10 % van de inwoners van het arrondissement een negatief standpunt heeft ingenomen. Het is duidelijk dat deze uitslag geen enkel bindend karakter kan hebben voor de Vlaamse regering” aldus de vier burgemeesters.

De randburgemeesters voelen zich in dit dossier betrokken partij omdat de dagelijkse verkeerschaos zijn gevolgen heeft in een brede rand rond Antwerpen.

 

Vrees voor Grote ring

“Bij de opmaak van het Masterplan Antwerpen werd steeds voor ogen gehouden dat het sluiten van de ring in belangrijke mate zou bijdragen tot het oplossen van deze problematiek. De vergelijking tussen de voorstellen van Arup-Sum en BAM hebben de vaste overtuiging doen ontstaan dat de keuze tussen de voorgestelde tracés niet neutraal is voor de rand. Integendeel lijkt het erop dat het tracé van Arup-Sum geen antwoord geeft op de grote verkeersstroom van het noorden en oosten naar het zuiden (E-19 en A-12). Daarenboven blijft Arup-Sum onduidelijk over de gevolgen van het voorzien van de A 102 tussen Merksem en Wommelgem. De enige logische verklaring is dat hun scenario enkel werkt indien men op termijn overgaat tot het aanleggen van de Grote Ring rond Antwerpen“ aldus de burgemeesters die dit scenario afwijzen, omdat ze dan de volgende kwarteeuw geen uitzicht zullen hebben op enige beheersing van het mobiliteitsvraagstuk in de regio.

 

Studie besteld

Om deze problematiek te objectiveren hebben een aantal gemeentebesturen van de rand aan de intercommunale IGEAN de opdracht gegeven om de impact van beide scenario’s te evalueren. Van zodra de resultaten van deze studie bekend zijn, zullen de burgemeesters hierover een gesprek aanvragen met de Vlaamse regering.

Het manifest werd ondertekend door Luc Vuylsteke de Laps, burgemeester Hove; Koen Snyders, burgemeester Edegem; Luc Blommaerts, burgemeester Kontich en Stanny Tuyteleers, burgemeester Lint.