CD&V en Open VLD trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 samen op één gezamenlijke lijst naar de kiezer. Dat maakten beide partijen op hun gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie officieel bekend. Vandaag bezet CD&V vijf zetels in de gemeenteraad en levert de burgemeester en twee schepenen. De Open VLD zit in de oppositie met twee raadsleden. Tussen 1995 en 2006 bestuurden ze al eens samen de gemeente.

De Nieuwjaarsreceptie in zaal “Da Capo” trok een goede 100 aanwezigen, met forse delegaties uit Mortsel, Lint, Kontich en vele arrondissementele en provinciale partijbestuursleden van zowel CD&V als Open VLD.

Burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) : “Op de partijbesturen bleek dat er een ruime consensus bestond over het opzet en het programma waarmee de twee partijen naar de kiezer willen trekken. Onze éénheidslijst is een toekomstgericht plan voor Hove. Géén postjespakkerij. Wij willen geen fusie met andere gemeenten. Op vergaderingen kijken sommige van onze buren geïnteresseerd naar het fiscaal rijkere Hove voor een mogelijke fusie. Mortsel heeft als slogan ‘een stad vooruit’, welnu ‘de rand begint in Hove’. Wij wensen een goede dienstverlening voor de burgers met aandacht voor de sociaal zwakkeren”.

Thomas De Boe, voorzitter van Open VLD, sluit zich daarbij aan : “De Hovenaar kan zich dankzij dit kartel gemakkelijker focussen op de inhoud en een duidelijke keuze maken in de manier waarop Hove de komende jaren bestuurd moet worden. In Hove bestond er met Hove Beweegt al een links kartel, nu kunnen de mensen van de rechterzijde zich ook duidelijk uitspreken. We contacteerden de andere rechtse partijen om mee te doen, maar geen enkele toonde interesse”.

Zowel de CD&V als de VLD benadrukken dat dit kartel in de eerste plaats bedoeld is om de toekomst van Hove uit te tekenen en ook niet gericht is tegen een andere partij die vandaag goed scoort in de peilingen. Ongeacht het verkiezingskartel blijven zowel CD&V als Open VLD in Hove als zelfstandige partijen bestaan met een eigen bestuur, programma en werking.

Huidig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps zal de kartellijst trekken. De tweede kandidaat moet iemand van het andere geslacht zijn. Of dit een dame van CD&V of Open VLD wordt, is nog niet uitgemaakt. Op de lijst wordt er ook plaats gemaakt voor onafhankelijke kandidaten.

Commentaar:

Aangezien er van alle Hovese politieke fracties, mandatarissen of bestuursleden in de zaal aanwezig waren, konden we reeds de eerste commentaren opvangen.

Binnen CD&V is er kritiek omdat deze samenwerking boven de hoofden van de leden werd beslist door een beperkt groepje bestuurders. Er is geen bevraging van de leden geweest. Mensen van ACW-signatuur staan ook niet te springen over termen als ‘een rechts front’ en hebben inhoudelijke kritiek op sommige voorstellen.

Schepen Jo Ampe daagt de burgemeesteruit voor het hoogste gemeentemandaat
Schepen Jo Ampe daagt de burgemeester
uit voor het hoogste gemeentemandaat

Bij de VLD-aanhang zou er kritiek zijn omdat de liberalen nu aansluiting zoeken bij een partij die in 2007 de gemeentebelastingen samen met de groen-linksen van ‘Hove Beweegt’ fors heeft verhoogd.

Noch de fracties van het Vlaams Kartel of pH7, noch hun individuele mandatarissen, werden gecontacteerd om toe te treden tot de kartellijst. Dit bevestigden mandatarissen van beide formaties. De heer De Boe, voorzitter van Open VLD Hove, vertelt volgens hen ‘verhaaltjes’.

Met deze politieke zet wordt het politieke leven in Hove er enkel spannender op. Voor de groen-linksen van Hove Beweegt heeft schepen Jo Ampe zich reeds uitdrukkelijk kandidaat gesteld als uitdager van de huidige burgemeester voor het hoogste gemeentelijke bestuursambt. Het worden nog spannende politieke tijden in Hove.