PS-regering Di Rupo wil weer Vlaamse zetel in Europees Parlement afpakken

Het Europese parlement heeft zopas goedgekeurd dat een aantal lidstaten, waaronder België, een zetel in het Europese parlement moeten afstaan. Dit wegens de komst van Kroatië. De PS-regering heeft bij monde van Joëlle Milquet (Madame NON) laten weten dat zij snel een Koninklijk Besluit wil publiceren om daarvoor 1 Vlaamse zetel af te schaffen.

Bij de vorige Europese verkiezingen van 2009 was de verdeling van de zetels met 13 Vlaamse, 8 Waalse en 1 Duitstalige al stevig in het nadeel van de Vlamingen: voor een Vlaamse zetel waren 313.000 stemmen nodig, voor een Waalse maar 307.000 en voor de Duitstalige zelfs amper 38.000. Met de ingreep van de PS-regering zouden voor een Vlaamse zetel liefst 339.662 stemmen nodig zijn, dat is 30.000 meer dan voor een Waalse en zelfs 300.000 meer dan voor de Duitstalige.

ps logo

Deze PS-voorstelling is totaal antidemocratisch. Een PS-regering, zonder democratische meerderheid in Vlaanderen, heeft niet de autoriteit om dat te doen. En vermits de Duitstaligen zonder reden een belangenconflict inriepen tegen de splitsing van B-H-V, waarmee zij niets te maken hadden, mag ook hun zetel gerust mee ter discussie komen te staan.