Interview Eveline Van Cauwenberghe

Met Eveline Van Cauwenberghe als algemeen coördinator van de Dienst Gezondheidspromotie engageren de Vlaamse Neutrale Ziekenfondsen zich verder om van gezondheidspromotie een hoofdthema te maken van hun beleid. Eveline Van Cauwenberghe, 27 jaar, studeerde Lichamelijke opvoeding aan de Universiteit Gent en behaalde in november 2012 haar doctoraat met een studie over “het meten, begrijpen en veranderen van lichaamsbeweging en zittend gedrag bij jonge kinderen”.
Onlangs werd Eveline aangetrokken als algemeen coördinator van de “Dienst Gezondheidspromotie” van het VNZ.
We trokken voor alle zekerheid trainingspak en loopschoenen aan voor volgend gesprek.

 

U hebt onlangs uw doctorstitel behaald met een studie over lichaamsbeweging bij jonge kinderen. Wat kunnen wij uit dat onderzoek leren ?

Laat kleuters ook voldoende bewegen.
Laat kleuters ook voldoende bewegen.

Voldoende bewegen tijdens de kinderjaren vormt een cruciale basis voor een gezond en lang leven. Ouders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Maar ook scholen hebben een niet te onderschatten invloed op het gezondheidsgedrag van kinderen. In mijn doctoraat heb ik onderzocht welke karakteristieken van Vlaamse kleuterscholen beweging stimuleren en zittend gedrag ontmoedigen. Voor de kleuterscholen met overvolle speelplaatsen kunnen we aanbevelen om extra speeltijd in te lassen zodat er minder klassen gelijktijdig de speelplaats moeten delen. Men organiseert ook beter meerdere kortere speeltijden per dag in plaats van enkele langere speeltijden. Toezichters op de speelplaats sporen kleuters ook best aan om actief te zijn tijdens de speeltijd. Het is dus heel belangrijk dat kleuterscholen en leerkrachten kinderen voldoende kansen geven om te bewegen op school.

VNZ logo 

We weten allemaal dat ‘gezond leven’ belangrijk is. Waarom moet dat dan nog zo vaak herhaald worden ?

We kunnen er inderdaad niet naast kijken. Dag na dag vertellen artikels, televisieprogramma’s, mediacampagnes, artsen, …ons hoe belangrijk het is om gezond(er) te leven om overgewicht en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, kanker en botontkalking te voorkomen of te behandelen. Uiteraard hebben we niet alle oorzaken van deze ziekten zelf in de hand. Erfelijke factoren liggen vast van voor onze geboorte en omgevingsfactoren zijn dikwijls moeilijk te vermijden. Maar een gezonde levensstijl kan veel schade voorkomen.

Ondanks het feit dat gezonde gewoonten vaak in de kijker staan, is het in onze huidige maatschappij een enorme uitdaging om gezond te leven. Er is een overvloedig aanbod aan (calorierijke) voeding. Onze drukke agenda’s zijn ook een gekend fenomeen van deze tijd en doen ons vaak kiezen voor kant-en-klare oplossingen zoals afhaalmaaltijden. Daarnaast zorgt de razendsnelle technologische vooruitgang (gemotoriseerd transport, televisie, computer) er ook voor dat we minder bewegen en vaker stilzitten.

 

Was dit vroeger anders ?

Onze voorouders moesten veel werken (lees : bewegen) om aan voedsel te geraken. Duizenden jaren lang ging de mens, om te overleven, jagen en vruchten plukken. Later begon hij met intensieve landbouw en veeteelt. Ons lichaam, dat door de eeuwen heen geprogrammeerd werd om veel te bewegen en weinig te eten, krijgt nu dus het tegenovergestelde te verduren.

 

Hoe kunnen we aan ongezonde verleidingen weerstaan en met succes een gezondere levensstijl aannemen ?

Uw gedrag veranderen is niet eenvoudig en vergt veel geduld. Veranderen is nu eenmaal een proces van vallen en opstaan.

Volgende tips kunnen u alvast op weg helpen om gezond(er) te leven :

  • Actieve aanpak ! Verwacht niet dat het vanzelf zal gebeuren. Formuleer voor uzelf een concreet doel waar u naar toe zal werken en steek de handen uit de mouwen.
  • Persoonlijke aanpak ! Als u echt wil veranderen, moet u er zelf voor kiezen en zelf overtuigd zijn van de voordelen. Bepaal ook doelen die passen binnen uw leven, capaciteiten, mogelijkheden en smaak.
  • Een slim plan ! Kies voor specifieke, concrete, meetbare, aanvaardbare en realistische doelen. Het is ook verstandig om in stappen te werken en tussendoelen te stellen.
  • Een noodplan ! Wie wil veranderen, botst meestal op hindernissen. Wapen uzelf door op voorhand oplossingen te bedenken voor mogelijke hindernissen. Als het dan wat moeilijker gaat, kan u steun zoeken bij anderen.
  • Volhouden ! Een gezond gedrag volhouden is een grote uitdaging. Als u mrkt dat uw motivatie verslapt, haal uzelf dan terug voor de geest wat voor voordelen het u allemaal zal opleveren. Zorg ook voor afwisseling zodat het gezonde gedrag geen sleur wordt.
  • Ga om met een dipje ! Ook al gaat het een keer mis, raak dan niet meteen in paniek. Het is normaal dat we hier en daar een steekje laten vallen.

Kortom, om gezonder te leven hoeft u niet altijd drastisch het roer om te gooien. Juist met kleine veranderingen vergroot u uw kans op blijvend succes !

 

Welke concrete acties mogen we van jullie verwachten in de toekomst ?

De komende jaren zullen we op zijn minst de Vlaamse actieplannen met betrekking tot voeding en beweging, tabak, alcohol en drugs, borstkankeropsporing, zelfmoordpreventie, ongevallen in de privésfeer en infectieziekten en vaccinaties ondersteunen. We leggen dit jaar ook de focus op gezonde voeding, meer bewegen en een gezonde geest. We willen in dat kader onze leden kwaliteitsvolle informatie en advies aanbieden via ons ledenmagazine ‘Objectief & Gezond’, onze elektronische nieuwsbrief, affiches en brochures in onze kantoren en via onze webstek.

Daarnaast willen we activiteiten organiseren voor de leden van de Vlaamse Neutrale Ziekenfondsen die tips en strategieën aanbieden om gezonder te eten, meer te bewegen en u beter in uw vel te voelen.

 

Kan ik met mijn vragen over gezondheid bij de ‘Dienst Gezondheidspromotie’ terecht ?

Zeker en vast ! U kan onze dienst steeds bereiken via telefoon (015 / 28.90.90.) en e-post eveline.van.cauwenberghe@vnz.be . Vanaf vandaag is er ook een nieuwe pagina beschikbaar op onze webstek, ‘Gezond & Gelukkig!’, waarop continu gezondheidsinformatie beschikbaar zal zijn : www.vnz.be/gezondengelukkig . Via deze webpagina kan u ook heel eenvoudig inschrijven voor activiteiten en brochures downloaden.

 

Wat ziet u als één van de grote uitdagingen op het vlak van gezondheidspromotie ?

We leven met zijn allen langer en gezonder, maar niet iedereen leeft even lang en even gezond. We zien zelfs dat de ongelijkheid in gezondheid tussen arm en rijk nog toeneemt.
Gezondheidspromotiecampagnes zullen er goed over moeten waken dat ook de sociaal zwakkere groepen bereikt worden.
Daarnaast zal de vergrijzing een impact hebben op de gezondheidspromotie.
Gezond oud worden is cruciaal om een antwoord te kunnen bieden aan de krapper wordende arbeidsmarkt door de vergrijzing van de bevolking.

 

Voor de titel boven dit gesprek kozen we voor “Een gezonde levensstijl loont !”. Wat doet u om gezond te leven ?

Zoals u waarschijnlijk al kan vermoeden, ben ik verzot op sporten. Sporten is voor mij de ideale uitlaatklep en helpt me om me goed te voelen in mijn vel. Tuinieren is één van mijn andere favoriete bezigheden. Regelmatig staan er dan ook lekker verse en gezonde groenten uit onze eigen moestuin op het menu.

Minstens twee keer in de week eten we in ons gezin ook vegetarisch. Daarnaast probeer ik mijn zittende job zoveel mogelijk te doorprikken met actieve momenten : een korte wandeling tijdens de middagpauze, de trap nemen in plaats van de roltrap of de lift, eventjes de benen strekken na langdurige periodes van zitten, al rechtstaand de telefoon beantwoorden …Dus een heleboel kleine dingen die me op weg helpen naar een goede gezondheid.

 

Meer info ?
Gezond & Gelukkig!
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
t.a.v. Eveline Van Cauwenberghe
Hoogstratenplein,    1
2800    Mechelen
015 / 28.90.90.
Eveline.van.cauwenberghe@vnz.be
www.vnz.be/gezondengelukkig