Het zit echt niet meer goed tussen de huidige Hovese coalitiepartners N-VA en Ph7. De jongste OCMW-raad van dinsdag 19 november jl. gaf weer eens een meerderheid “die al vechtend over de straat rolt”.
Hopelijk krijgen de Hovenaars geen last van deze zware interne discussies.

Alle raadsleden waren aanwezig, behalve N-VA raadslid Walter Witvrouwen afwezig wegens ziekte.

In het publiek zaten de N-VA-schepenen Arnold Herrebout en Bart Van Couwenberghe, de PH7-schepen Dave Van den Berghe en gemeenteraadslid Katia Devriendt en twee militantes van Hove Beweegt, beiden ex-mandatarissen.

De vergadering begon eerder rustig.

* Het verslag van vorige zitting (15 oktober ) werd unaniem goedgekeurd.

raadszaal OCMW

 

* Meerjarenplan : Feedback van het sociale middenveld.

Er ging een bevraging door van het Hovese sociale middenveld. Hierop kwamen zes mensen af.

Gestelde vragen :

  • Opvoedingsondersteuning ? Periodieke zitdag OCMW ? Samenwerking met de opvoedingswinkel ?
  • Hoe staat het met het participatiecharter ?
  • Betere communicatie naar de mensen ? Ook effectief iets doen met bepaalde info ?
  • Wat met het sociaal huis ? Duidelijkheid ? Welke verhouding met OCMW ?
  • OCMW-klanten en art. 60 ? Mensen begeleiden naar reguliere jobs ?
  • Aanpakken van armoede ook in het onderwijs ?

Raadslid Nelly Bellens (HB) vroeg “hoe mensen goedkope woningen kunnen bekomen ?” “Men moet ook controleren hoe de mensen er wonen. Er zijn te weinig controles en opvolging. Anders bestaat de kans dat we enkele particuliere eigenaars verliezen die nu woningen aanbieden”. Volgens de OCMW-secretaris is er wel degelijk opvolging, “we moeten ook een evenwicht behouden met de privacy”.

Volgens raadslid Guy Goyvaerts (HB) “is de opvoedingsondersteuning een lacune in ons aanbod”. De secretaris stelde dat er in Mortsel een opvoedingswinkel is.

Volgens Gert Denollet (CD&V/VLD) “moet men eerst even peilen hoe groot de vraag is ? Het gaat over opvoedingsproblemen.” De secretaris antwoordde “dat het over allerlei private problemen gaat. Bijv. een zoon die niet meer tegen zijn vader spreekt enz …”

 

* Bepalen prioritaire doelstellingen OCMW Hove :

Er waren zes punten waaruit de OCMW-raadsleden konden kiezen.

Na allerlei door elkaar praten – de OCMW-raad gelijkt dikwijls op een ordinair café waar iedereen zomaar door elkaar praat zonder dat er respect is voor iemands anders zijn mening – kwamen de raadsleden tot het besluit dat ze kozen voor “een goede dienstverlening aan de Hovenaars op een eigentijdse en laagdrempelige wijze de mensen te helpen”.

Geld dollars

* Budgetwijziging :

100.000 euro is bestemd als werkkapitaal. Men zal 49.702 euro terugstorten aan de gemeente.
Volgens raadslid Goyvaerts (HB) “moet men dringend iets doen aan de woningen in de Kievitlaan i.v.m. houten ramen en het schilderen ervan”. Volgens voorzitster Goedele Breyne (Ph7) “is er nog geen oplijsting gemaakt vanuit de gemeente.”

 

* Algemene vergaderingen intercommunales IGEAN Dienstverlening en Milieu en Veiligheid. Gaat door op 18 december e.k. Raadslid Reinhilde Berben (N-VA) zal Hove hier vertegenwoordigen. Gert Denollet gaat ook mee als vervanger.

Raadslid Machteld Hofmans (Ph7) zal Hove vertegenwoordigen op 13 december op de algemene vergadering van de intercommunale CIPAL.

P1030997
Goedele Breyne

 

* Interpellatie zorgt voor veel kabaal :

Raadslid Guy Goyvaerts (HB) interpelleerde via een toegevoegd punt “naar de bijdrage van de gemeente Hove in het OCMW-budget voor 2014”. “Tijdens vorige raad was er geen overeenkomst binnen de meerderheid over dit punt. Is die er nu i.v.m. de opmaak van de begroting ?” aldus de rood-groene mandataris.

Dit was het begin van een welles-nietes-discussie tussen OCMW-voorzitster Goedele Breyne (Ph7) en burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) die naast haar zat en tot hiertoe zijn mond had gehouden.

Goedele Breyne :Maandag jl. hebben we op het schepencollege geen consensus met onze coalitiepartner gevonden. We staan nu op een belangrijk kruispunt. Technisch is er geen probleem, er is wel een politiek probleem.”

Koen Volckaerts : “Het is hier geen politieke arena. Ik moet hier het N-VA standpunt verdedigen. Ten eerste is er het probleem van het OCMW om te kijken hoe ze met hun gelden toekomen. Ten tweede moeten ze het standpunt mee bepalen door de voorgaande jaren. Toen kregen ze 735.000 euro van de gemeente. Nu willen ze ineens 860.000 euro, een verhoging van 125.000 euro. Een aantal taken behoren tot de specificiteit van de gemeente. In 2013 werd het Dienstencentrum aangekocht, de pensioenreserve wordt in 2014 niet meer opgenomen. Dit geeft een min uitgave van 36.000 euro. Toch vraagt het OCMW 125.000 euro meer. De verdere discussie hierover zullen we voeren binnen het schepencollege, niet hier voor het publiek en de pers. We krijgen ook cijfers met te weinig vergelijkingspunten. Er is nog teveel schatting bij. We hebben nog twee maanden giswerk. De late datum is niet onze schuld. Op 7 oktober jl. hadden we nog geen cijfers van het OCMW. We hebben die opgevraagd”.

Goedele Breyne : “We zijn ettelijke keren samengekomen met het OCMW. We zijn met cijfers naar het schepencollege gekomen. Er was discussie tussen N-VA en Ph7. We zijn steeds tegemoet gekomen op al uw vragen. Ik kan u e-mails tonen over een vergelijk voor een tussenkomst van de gemeente van 865.000 euro”.

Ondertussen was het op de publiekstribune tot een hoogoplopende ruzie gekomen tussen N-VA-schepen voor onderwijs en cultuur Arnold Herrebout en Ph7-schepen van financiën Dave Van den Berghe. De voorzitster moest hen aanmanen om kalm te blijven om ergere zaken te voorkomen.

Het publiek moet normaal tijdens vergaderingen zwijgen, maar soms krijgen de emoties duidelijk de overhand …

Burgemeester Koen Volckaerts
Burgemeester Koen Volckaerts

Koen Volckaerts : “Het bedrag wordt in het schepencollege bepaald. Dit dossier is op 22 oktober jl. besproken”.

Goedele Breyne : Inhoudelijk is er geen enkele vraag gesteld. Het gaat enkel over de naakte cijfers. We dreigen in een soort impasse te geraken”.

Guy Goyvaerts : “Ik wilde geen discussie binnen de coalitie uitlokken. Wel de goede werking van het OCMW beklemtonen. We gaan een probleem hebben met de opmaak van de begroting. Ik hoop dat het college van burgemeester en schepenen er op korte termijn uitkomt uit deze discussie.”

Goedele Breyne : “Ik hoop ook op korte termijn op een oplossing. Onze coalitiepartner is onbetrouwbaar. De grens is bereikt voor Ph7. We missen een inhoudelijk debat. Ik heb slechts maandag voor het eerst zicht gekregen op cijfers van de gemeente. Er moet meer vertrouwen zijn. De coalitiepartner komt steeds terug op gemaakte afspraken. Zo kunnen we niet verder. Opgeven gaan we niet doen!”

Koen Volckaerts : “We betreuren het beeld dat geschapen wordt dat N-VA niet voor een sociaal beleid zou zijn. We komen met voldoende over de brug. We moeten al een bijkomende lening doen. Er is reeds extra geleend”.

Toen deed raadslid Guy Goyvaerts een oproep aan de voorzitster om gelet op de delicaatheid van het onderwerp, de discussie achter gesloten deuren te laten doorgaan. Zij ging hierop in. Het publiek kon vertrekken.

De N-VA-schepenen gunden hun collega’s van Ph7 geen blik en omgekeerd.