Op 27 april vierde Jeanne Bens uit de Nieuwstraat haar honderdste verjaardag. Zij werd hiervoor speciaal door het voltallige gemeentebestuur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.

Jeanne is op 27 april 1914 geboren in Hove in het café van haar moeder aan de Veldkantvoetweg. Jeanne en haar dochter Anita hielden het café jarenlang nog open en zijn zo gekende Hovenaars.

Rond 11.00u. was het nogal druk aan het pleintje van de Nieuwstraat. Burgemeester en schepenen – met tricolore sjerp rond de hals – die allerlei lekkers aanvoerden naar een klaargezette feesttent. Enkele buurvrouwen van het appartementsgebouw waar Jeanne woont coördineerden het feestje.

Honderdjarige Jeanne BensNa een tijdje werd Jeanne in een rolstoel voorgereden voor een erehaag van het schepencollege en een tiental buren.

De burgemeester huldigde haar in een korte toespraak en overhandigde een foto van het nieuwe koningspaar Philippe en Mathilde. Na de heildronk op Jeanne was het receptie met gezellig samenzijn.

Het feest werd mogelijk gemaakt door een samenwerking van allerlei Hovese instellingen: het Gemeentebestuur, bakkerij Waumans-Leemans voor de taart, Brandtfood voor de kaas- en groetenhapjes, drukkerij Ouderits voor het drukwerk, Immo Casco voor de bikken en ballonnen, bakkerij ’t Bieke voor de koffiekoeken, KBC Bank en Verzekeringen voor de ballen en ballonnen, apotheek Antverpia voor het verwenpakket, bakkerij Elly voor de koffiekoeken, het Molenhuis uit Vremde voor het uitlenen van materiaal, het derde kleuterklasje van ’t Groen Schooltje voor de papieren bloemen, het vijfde lagere leerjaar van Regina Pacis 2 voor de papieren bloemen, bloemen Nele Claessens, Rina voor de mooie spandoek en de tekening en De Muzikanten voor de begeleiding van het feestkoor.

Er zou iedere maand een soortgelijk feest in Hove moeten doorgaan, alleen al om het maatschappelijk weefsel te versterken.

De redactie van Gazet van Hove wenst Jeanne nog vele jaren en een goede gezondheid in Hove. Prosit !

[AFG_gallery id=’29’]

 

Toespraak van burgemeester Koen Volckaerts

“Geachte 100-jarige, Anita en genodigden,

Als besuur konden we deze heugelijke viering niet voorbij laten gaan. We staan allen wel niet meer stil bij het getal 100, omdat er tegenwoordig overal met mega- en giga- gesproken wordt.

Vergeten we echter niet wat dat echter in het leven van een mens betekent. Voor mij blijft het een relatief unicum en zeker waard om het te vieren.

De eerste vier jaren van je leven opgroeien in een periode van angst, tekorten, honger en krijgsgewoel. Dit is niet min. Misschien was het toen al een teken dat Jeanne een overlever was.

Kijken we ook eens welke evolutie Jeanne heeft meegemaakt. De opkomst van de auto (en de bijkomende file’s), het opkomende comfort, spoeltoiletten in huis, badkamers, centrale verwarming, onderwijs voor allen, stemrecht voor de vrouwen in 1948, telefoon, vliegtuig, betaalde vakanties en überhaupt vakantie, democratisering van de vakantie, gezondsheidsevolutie m.a.w. de lijst is schier zonder einde.

Wat mij echter ook verwonderd is dat Jeanne niet in een home verblijft. Proficiat voor haar en voor de begeleiding in het geheel.

Ik ga jullie echter niet vervelen met een ellenlange toespraak. DE individuele gesprekken zullen zeker een grotere meerwaarde hebben.

Jeanne, ik wens je vele gezonde jaren en stel voor dat we allen een glaasje op haar gezondheid zullen heffen maar wel eerst een luid driemaal hip, hip, hoera.”

Hove, zondag 27 april 2014.