VVB-man Steven Vergauwen versterkt verder de structuur van ICEC

Voorzitter Bart De Valck : “De VVB mag niet stilzitten. Het is daarom belangrijk dat we onze organisatie inrichten op het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij Vlaamse autonomie. De werking van de VVB moet zich daarop afstemmen. Nationaal en internationaal moeten we onze zichtbaarheid verder aanscherpen. Met de nieuwe functie voor Steven Vergauwen en de komst van Bert Schoofs zit het goed met die ambitie.”

In samenleving en politiek heb je het zomaar niet voor het kiezen wanneer stroomversnellingen optreden. De verantwoordelijkheid die de VVB de afgelopen weken meer dan anders moest opnemen heeft dat nogmaals aangetoond. Wij wensen niet dat het idee van Vlaamse onafhankelijkheid zich op een of andere manier laat weggommen uit de partijpolitieke Vlaamse beweging. Daarvoor is deze gedachte, als positief tegengewicht voor alle Belgische communautaire gekrakeel, te waardevol.

vvb

VVB : spil van ICEC

Net in deze periode voltooit de VVB een belangrijke stap in een vernieuwing van haar manier van werken. Meer dan ooit wil de VVB zich richten op ernstig werk voor Vlaamse staatsvorming. Inhoudelijk en waar het de noodzakelijke draagvlakverbreding betreft, moeten de komende jaren het verschil maken. Dat heeft de VVB ertoe doen besluiten om intern enkele wisselingen van de wacht door te zetten.

Steven Vergauwen, coördinator van de werkzaamheden van het nationale VVB-secretariaat te Berchem, excelleerde de afgelopen jaren als gangmaker van de internationale samenwerking van de VVB met Schotse, Catalaanse en andere geestesgenoten in de schoot van ICEC (International Commission of European Citizens). ICEC is een internationaal samenwerkingsverband dat van het begrip van het nationale zelfbeschikkingsrecht meer wil maken dan een loze kreet.

P1010302
Steven Vergauwen (midden, licht hemd)

Een nieuw gezicht

Op de Catalaanse feestdag (de Diada van 11 september) werd Steven gevraagd de functie van ICEC-secretaris op zich te nemen, nu inmiddels ook de structuur van deze NGO wettelijk is vastgelegd. Als VVB-ambassadeur zal hij de internationale dimensie van ons werk zowel in Vlaanderen als in het buitenland uitdragen. Het nieuwe werk op de plank voor Steven, de bijzondere uitdaging in een periode van politieke stilstand rond het communautaire en de continuïteit van de VVB-werking, ook na het aflopen van het huidige beleidsplan in 2020, hebben de VVB doen kiezen voor een extra sterkhouder op het VVB-secretariaat.

Catalunya independent

Die man is Bert Schoofs (°1967). Bert woont met zijn gezin in Beringen; sinds hij in zijn studententijd militeerde in de Vlaamse beweging heeft de Vlaamse microbe hem nooit meer losgelaten. Hij is advocaat, maar verschillende legislaturen lang ook volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang in de federale Kamer. Aan dit partijpolitieke engagement kwam in 2014 een einde.

Een goede keuze

Bert zal vanaf 1 oktober de functie van directeur van de VVB op zich nemen. Zo tekent hij garant voor een goede werking van het VVB-secretariaat en zal hij samen met de stafmedewerkers van de VVB de rol van drukkingsgroep en denktank ten volle waarmaken. In overleg met de Raad van Bestuur zal Bert initiatieven uitwerken en daar de leden van de VVB, maar ook andere organisaties en netwerken, volop bij betrekken.

Bert is Limburger. Wie deze mooie streek een beetje kent, weet dat de spreekwoordelijke gastvrijheid van de Limburgers zeker steek houdt. Bert is een man van dialoog en van verbinding. Zijn scherpe Vlaamse profiel staat de meest hartelijke relaties met politieke medestanders én tegenstanders geenszins in de weg. Dat was niet het geval in de nationale politiek, is het dus zeker ook niet wanneer Bert te Beringen thuis speelt en zal het evenmin zijn als een van de VVB-gezichten.

De VVB heeft er zin in om verder aan de weg te timmeren. Met Bert erbij gaat het zeker de goede kant op. Welkom, Bert ! En : veel succes, Steven !

Bart De Valck

Voorzitter Vlaamse Volksbeweging

VVB Hekla vlag

Foto’s (c) Reporters.