In totaal werd sinds 2013 ruim 13 miljoen euro aan huurgelden nooit ontvangen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA) ontving van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. In 2017 boekten de 90 Vlaamse sociale huisvesters samen 3,2 miljoen euro aan huurinkomsten definitief af. Dat is het hoogste aantal sinds deze verliezen worden bijgehouden. Het is de eerste keer dat deze afboekingen gedetailleerd worden berekend. “Dit bewijst hoe belangrijk het wordt om huurders die niet betalen, van zeer kort op te volgen en de achterstallen zeker niet te laten oplopen”, zegt Marc Hendrickx.

Problematische huurdersprofielen

De twee grootstedelijke huisvesters Antwerpse Woonhaven en WoninGent zijn samen goed voor een kwart tot een derde van de totale achterstallen. Ook het Vlaams-Brabantse Woonpunt Zennevallei en het West-Vlaamse De Mandel kampten met grote wanbetalers. Deze maatschappijen worden vaker dan kleinschalige en kleinstedelijke huisvesters geconfronteerd met problematische huurdersprofielen.

Boeken beter beheerd

“De essentie is dat de huisvesters steeds grotere bedragen aan huur mislopen. Huurders verdwijnen met de noorderzon of worden insolvabel verklaard. Hun achterstallige huurgelden worden dan definitief uit de boeken geschreven. Enerzijds is het zorgwekkend dat dit aantal in 2017 op het hoogste punt stond. Anderzijds is dit gewoon een teken dat de boeken beter worden beheerd. WoninGent kampt al jaren met wanbetalers, maar schreef pas in 2017 voor het eerst een miljoen euro aan achterstallen definitief af. Zo verteken je ook je boekhouding natuurlijk”, besluit Marc Hendrickx.

Foto’s (c) Gazet van Hove