Tijdens de laatste gemeenteraad interpelleerde raadslid en gewezen schepen Dave Van den Bergh (Ph7) over een aantal hangende dossiers rond ruimtelijke ordening.

Raadslid Dave Van den Bergh : “Onze fractie begrijpt na de discussie op de vorige gemeenteraad van 27 mei dat er diverse besprekingen in de zijlijn lopen om één en ander dossier te deblokkeren. Wij respecteren de gevoeligheid van bepaalde dossiers alsook het risico op eventueel uitlekken van halve informaties met een potentieel negatieve impact op lopende besprekingen. Anderzijds wenst onze fractie vanuit de oppositie mee de vinger aan de pols te kunnen houden van belangrijke dossiers ruimtelijke ordening op het Hovese grondgebied. Daarom stellen wij volgende vragen voor behandeling op de gemeenteraad. Indien bepaalde antwoorden te gevoelige informatie zouden bevatten, zijn wij niet tegen een serene bespreking in geheime zitting.”

Vrijwaren open ruimte ten zuiden Coveliersstraat : nog geen steun N-VA, noch van CD&V ? Onze fractie betreurt dat op de vorige gemeenteraad van 27 mei noch N-VA, noch CD&V hun formeel engagement wensten uit te spreken over een totaal behoud van de open ruimte in het woonuitbreidingsgebied ten zuiden van de J. Coveliersstraat. Wij vragen beide partijen met aandrang dit prachtig open landschap niet te betrekken in eender welk ontwikkelingsproject te Hove.”

Schepen Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) antwoordde : “Wij zijn voor het behoud van de open ruimte richting Boechout, Bos van Moretus. We zullen dit vlekkenplan invullen met het schepencollege, de Gecoro en studiebureau BUUR.”

Vrijwaren open ruimte ten zuiden van de Lege Veltkantlaan : kan het huidig college zich formeel engageren het vermelde gebied (open landschap) ten zuiden van de Lege Veltkantlaan te vrijwaren als open ruimte ? Zo ja, op welke manier denkt het college dit te realiseren ? Onze fractie wenst actief te kunnen meewerken aan de vrijwaring van deze open ruimte en is tegen eender welke ontwikkeling van dit gebied.” Schepen Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “Dit gebied komt niet in aanmerking voor een ontwikkeling. Er is wel een inspanningsverbintenis voor dit gebied. We kunnen ons nog niet uitspreken over de instrumenten.”

Binnengebied ‘gronden Desmet’ vooraan Lintsesteenweg : vorige gemeenteraad vroeg onze fractie tevens de correcte procedures te volgen wat betreft het ingesloten binnengebied ‘gronden Desmet’ (ca. 4.300 m²) vooraan de Lintsesteenweg, gezien er reeds uitgeschreven instructies van de gemeente bleken te zijn gegeven aan potentiële projectontwikkelaars zonder aftoetsing vooraf met Buur, noch met GECORO. Kan er vandaag op deze gemeenteraad einde juni 2019 meer duidelijkheid gegeven worden omtrent :

– welke adviezen gaf de gemeente recent aan welke projectontwikkelaar ?

– Is er op datum van deze gemeenteraad wel een aftoetsing gebeurd met partner Buur ?

– Is er op datum van deze gemeenteraad een advies van de GECORO, zo ja, welk advies ?”

Schepen Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “Op het schepencollege van 15 april jl. is dit besproken. We namen een standpunt in dat dit gebied kan ontwikkeld worden als woonfunctie, semi- of publieke functie, school(omgeving) of 25 woningen per ha. Dit is ook besproken op de Gecoro van 30 april jl. De Gecoro wenst dat de gemeente de regie over dit gebied nog in handen kan houden.

Nieuwe bouwvergunning Villa Henrietta : op de gemeenteraad van mei vroegen beide oppositiefracties transparantie in het door het college te behandelen dossier. Het antwoord was een beetje afwijzend : de agenda van de gemeenteraad vermeldt enkel de wegenis, niet de inhoud van de vergunning. Naar de letter is dit correct. Mogen wij toch vragen – gezien het belang van vermeld project en de grote transparantie van dit dossier op het einde van de vorige legislatuur – detail toelichting te geven omtrent de visie van het college aangaande deze nieuwe bouwvergunning, meer bepaald :

– zijn alle voorwaarden van het college (vorige legislatuur) voor de vorige bouwvergunning allemaal ingelost ?

– Welke adviezen formuleerde de GECORO aan het college voor de verschillende bezwaren in dit dossier ?

– Is er reeds een finale beslissing genomen in de schoot van het huidig college, zo ja, welke ?”

Schepen Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “ Er is nog geen beslissing van het schepencollege gevallen. Er zijn twee bezwaarschriften ingediend : één over mobiliteit en één over perceelgrenzen en de waardebepaling van de gebieden. Op de Gecoro vroeg men de doorwaadbaarheid van dit gebied. De publieke parking komt volgens de Gecoro tegemoet aan de aanbevelingen”.

“Status project sociale woningen Ideale Woning aan de René Verbeecklaan : eind vorige legislatuur besliste het vorig college het RUP R. Verbeecklaan met wooneenheden achteraan de R. Verbeecklaan / begin Weldadigheidsstraat stop te zetten. Gezien de nood voor Hove om progressie te realiseren in de door Vlaanderen opgelegde BSO-criteria (Bindend Sociaal Objectief) : wat is de huidige status van dit project ?” Schepen Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “We moeten terug gaan naar het project van sociale huisvesting. De woonblokken opschuiven in de richting van de Lintsesteenweg. Dit dossier moeten we terug opstarten.”

Status potentieel ontwikkelingsproject ten noorden van de J. Coveliersstraat : nauw aansluitend bij vorig vraag wensen wij ook de huidige status te kennen van het potentiële ontwikkeling met ten dele sociale woningen ten noorden van de J. Coveliersstraat. In het licht van de door Vlaanderen opgelegde BSO-criteria is een duidelijke voortgang van realisaties van sociale woningen op het Hovese grondgebied immers een noodzaak.” Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “Buur werkt aan het eindrapport van het vlekkenplan.

Concrete stappen Vlekkenplan : wat is de huidige planning van het bestuur voor de eerste fase met voorstel van masterplan en wat is de visie omtrent een eventuele uitbreiding van de opdracht aan Buur ?” Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “Dit plan moet nog worden voorgelegd aan het schepencollege en de huidige Gecoro. Er moet ook nog overleg komen met de provincie. We zullen dit nadien voorleggen in de gemeenteraad van september of oktober.”

Foto’s © Gazet van Hove.