Op de voormalige site van AGFA-Gevaert, omsloten door de Fort V-straat, Jacob de Roorestraat, Minervastraat en de Vredebaan, realiseert projectontwikkelaar Re-Vive het woonproject Minerve met zo’n 350 duurzame woningen in een groene omgeving. De verkavelingsvergunning voor de eerste fase, de zone tussen Fort V-straat en het centrale hart van de toekomstige site, werd inmiddels afgegeven. Aan dat gebied kent de gemeenteraad in de zitting van 27 januari 2020 nieuwe straatnamen toe. Vorig jaar kwam Stubru-gezicht en Edegemnaarster Linde Merckpoel langs met een zeer terechte oproep om meer straten te vernoemen naar een vrouw. Dit was de uitgelezen gelegenheid om aan haar oproep te voldoen.

Als SDG-pilootgemeente is gendergelijkheid een doelstelling waar we als lokaal bestuur duidelijk achter scharen. Van de 86 straten die in Edegem vernoemt zijn naar bekende figuren, zijn er slechts vier die refereren naar vrouwen. Er zijn in onze gemeente nog een aantal nieuwe woonprojecten in opbouw. Een ideaal moment om de ongelijkheid weg te werken.

Zoals gebruikelijk vroegen adviseerde de cultuurraad het bestuur in de naamkeuze. Vijf straten en twee pleinen kregen een naam in het woonproject. Binnenkort kunnen de nieuwe inwoners van Minerve zich inschrijven in:

  • Ida Mortelmansstraat : de eerste postmeesteres van Edegem die heel wat mensen geholpen heeft tijdens WOI
  • Familie Bogaertstraat : Benoit en Esther De Winne-Bogaert waren een koppel uit de Koning Albertlei dat twee Joodse families onderdak bood tijdens de Tweede Wereldoorlog
  • Familie Vercammenstraat : dit hele gezin (vader, moeder, 2 zonen en 2 dochters) kwamen om bij de crash van een Amerikaanse B-24 bommenwerper in de Oude-Godstraat op 22 april 1944.
  • Zusjes De Meulemeesterstraat : familie De Meulemeester verloor bij het bombardement op de Minervafabriek op 5 april 1943 drie dochters
  • Maria Propstraat : echtgenote van Lieven Gevaert
  • Zilverplein : verwijst naar het fotografieproces waar Agfa-Gevaert om bekend staat
  • Herdenkingsplein : verwijst eveneens naar WOII

Tijdens het wettelijk openbaar onderzoek zal lopen van 5 februari tot 5 maart 2020 worden de nieuwe straatnamen voorgelegd aan het ruime publiek. Nadien bekrachtigt de gemeenteraad de namen en zijn ze definitief.