Hercules ruimt de Augiasstal

Hercules ruimt de Augiasstal –

foto: ©Thomas Rowlandson (public domain)

Het waren de Walen die de regionalisering hebben gevraagd. Ze werd officieel ingevoerd in 1980, en in de achtereenvolgende staatshervormingen telkens versterkt.

Veertig jaar later zien we het resultaat : geen enkele noemenswaardige verbetering van de toestand. De eerste fout was om niet meteen, zoals Vlaanderen, Gemeenschap en Gewest te laten samenvallen, met één regering en één parlement. Dat is zuiniger en efficiënter, en de PRL was er voorstander van maar er kwam verzet van de PS.

In die vier decennia is de invloed van de PS bepalend geweest :12 keer van de 15 viel de partij het minister-presidentschap toe. Geïnfiltreerd in alle geledingen heeft de PS de Waalse ambtenarij buitenmatig laten aanzwellen. Jules Gazon, emeritus van de Luikse Universiteit, spreekt van een ‘politiek-administratieve hypertrofie’. Wie zou hem willen tegenspreken ?

Sommigen wijzen er ironisch op dat Wallonië de voornaamste klant van Vlaanderen is. Ja, en dan ? dat zou ook zo blijven als Vlaanderen een onafhankelijke staat werd. Wat is het probleem ?

Anderen beweren dat zonder Wallonië Vlaanderen met moeite zijn pensioenen zou kunnen betalen. Maar ze vergeten aan te stippen dat de uitdoving van de financiële transfers (jaarlijks zowat zeven miljard, minimaal!) eraan komt, en dat deze evolutie zwaar zal wegen op de nu al schrikbarende toestand van de Waalse rekeningen. Heeft Elio Di Rupo niet net nog laten weten dat het budget een gigantisch tekort vertoont ?*

Wallonië heeft zeker voldoende capaciteiten om weer de rechte weg in te slaan, er zijn handen en hersenen genoeg. Maar dan moet wel de ondernemingsgeest worden ondersteund door een adequate politiek, en moeten er nodig hervormingen komen die niet stelselmatig afgeremd worden door ‘onhandelbare, egoïstische, onverantwoordelijke en negativistische’ syndicale groepen, zoals destijds professor Perin die kenschetste.

Bondskanselier Gerhard Schröder is er op vier jaar tijd (2002-2005) in geslaagd zijn land weer op de sporen te zetten. Dat voorbeeld mag eens in herinnering worden gebracht. Met slagvaardigheid is alles mogelijk.

Lanceren we dus de oproep : ‘Laat ons dringend jonge chefs rekruteren die de Waalse stallen uitmesten, en die met de blik naar de Franse Republiek gewend de post-Belgische toekomst voorbereiden.’

____________

* une situation budgétaire «abyssale».

vertaling Marc Vanfraechem

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

JULES GHEUDE
Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).
Foto’s (c) Gazet van Hove.