door Wannes Neukermans in palnws.be .

De voorbije twee weken leidde Filip Dewinter (Vlaams Belang) de plenaire vergaderingen van het Vlaams Parlement. Door ziekte van voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) mocht Dewinter dus invallen, wat hij met met zwier deed. Om andere partijen de loftrompet te horen steken over een Vlaams Belang-kopstuk moeten er wonderen verricht worden, dat gebeurde vooralsnog niet. Maar voor één keer protesteerde de linkse oppositie niet: met zegen van de meerderheidspartijen mocht Dewinter de voorzittershamer hanteren. Misschien geen verassing, omdat het voorzitterschap van Homans nog maar op weinig steun kan rekenen.

De geruchtenmolen draait: naar verluidt zijn bepaalde meerderheidspartijen Homans als voorzitter van het Vlaams Parlement beu. N-VA-fractievoorzitter Wilfried Van Daele en Liesbeth Homans zouden al langer op op voet van oorlog nemen. Hij zou haar nooit vergeven hebben het voorzitterschap van het Parlement afgenomen te hebben. Na het hele schandaal rond Kris Van Dijck (rijden onder invloed, vermeende fraude) mocht Van Daele voor korte tijd opdraven als voorzitter. Maar dan kwam oud-minister Liesbeth Homans die plek opeisen.

Liesbeth Homans

Homans ligt niet meer in de bovenste schuif in haar eigen partij

In de wandelgangen van het Parlement is er al langer sprake van onvrede over de voorzitter. “De N-VA vindt dat Homans niet genoeg allure heeft en nauwelijks nog binding heeft met de partij. Op de Antwerpse gemeenteraad is Homans al meer dan een jaar de grote afwezige en naar fractievergaderingen komt ze niet.” Ook de manier waarop Homans de debatten in het Parlement leidt laat volgens onze bronnen te wensen over. Mede daarom was Dewinter voor velen een verademing: “Hij versmachtte het debat, bijvoorbeeld over de sociale woningen, niet en gaf het alle kansen. Ministers kregen permanent het woord, ook om elkaar tegen te spreken. Vlaams minister-president Jan Jambon werd zelfs bijna opgevorderd om het debat bij te wonen.” Het Vlaams Parlement toonde zich voor het eerst sinds lang nog eens als een plek waar écht debat kon gevoerd worden. Ook de korte, serene toespraak die Dewinter hield op een moment stilte voor de moord op de kleine Dean, kon op appreciatie van het hele parlement rekenen.

Dewinter scoorde punten voor het Vlaams Belang : plots werd duidelijk dat zélfs Dewinter in staat is te besturen, te modereren en te onderhandelen. Dat zelfs hij niet meer als de baarlijke duivel kan worden afgeschilderd, komt sommigen bijzonder slecht uit.

Foto’s (c) Gazet van Hove.