door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

De coming-out van Chris Janssens bewees dat ook holebi’s in rechtse partijen ook in ons land geen rariteit meer zijn. Ook die andere rechtse partij, de N-VA, telt enkele openlijk homoseksuele mandatarissen, zoals Lorin Parys (toevallig ondervoorzitter van zijn partij, net als Janssens) of Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten.

Chris Janssens

“Het was voorspelbaar. Na de coming-out van VB-ondervoorzitter Chris Janssens konden de poortwachters van de correcte opinie zich niet inhouden. Een collectieve kokhalzing galmde door het perslandschap. De wederkerende verwijten waren ook te voorzien : ziehier nog maar eens de intolerantie van de zelfverklaarde toleranten ! Op een dergelijk moment is empathie gepast. Ik ben blij voor mijnheer Janssens dat hij ‘uit de kast’ en met zichzelf in het reine is, wat ik hem ook liet weten. Het is nooit een eenvoudige stap om te zetten, doorgaans gaat er een erg moeilijk persoonlijk proces aan vooraf, dat ook na die stap nooit helemaal voorbij is.”

“Er vallen nochtans zeker kanttekeningen bij te plaatsen. Mijnheer Janssens kon het zelf het niet laten om te sneren naar collega-politici die kiezen om meer dan hijzelf op de barricade te staan omtrent LGBT-kwesties. Dat was onnodig. Iedereen vult het anders in, daar mag respect voor zijn, net zoals mijnheer Janssens het volste recht heeft om zijn geaardheid politiek verder als fait divers te catalogeren. Het is wel wat contradictoir dat zijn partij van net dat fait divers ook een heus media-evenement maakte. Er is ook de blijvende realiteit dat ondanks zalvende verklaringen van voorzitter Tom Van Grieken een aantal VB-mandatarissen aan de lopende band homofobe commentaar slaken, maar daarvoor nooit publiekelijk worden teruggefloten. Het wordt met de warme mantel van ‘individuele vrije meningsuiting’ bedekt.”

“Toch was het vooral een gemiste kans voor progressieve opiniemakers om hun wellevende kant te laten zien, of te zwijgen. Links zit muurvast in een in wezen snoeihard discours dat geaardheid of andere onveranderbare wezenskenmerken mensen wel tot hún politieke analyse en kijk op de werkelijkheid moét dwingen. Anders ben je een ‘slechte homo’, ‘bounty’ of noem maar op. Met die onzin mag men nu echt wel eens gaan ophouden.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.