De Brusselse openbare ruimte is seksistisch

door Pieter Van Berkel in palnws.be .

Wist u dat steden, stedenbouw, stedelijke planning en de openbare ruimte seksistisch zijn? Neen? Dan weet u het nu, met dank aan Stad Brussel en schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimten Ans Persoons (One Brussels – Vooruit).

De Stad Brussel wil de gendergelijkheid in de openbare ruimte en stedenbouw versterken. Daarom lanceert de stad een open projectoproep voor initiatieven die inzetten op het thema. Het kan gaan om concrete stedenbouwkundige interventies, workshops, lezingen of expo’s. De stad maakt 80.000 euro vrij voor de projecten.

Vlaams Parlement in Brussel

Cisgender steden

Aanleiding is de vaststelling dat steden eigenlijk seksistisch zouden zijn. “De publieke ruimte in de stad is van en voor iedereen, maar wordt in de praktijk door mannen (onder mannen verstaat men elke persoon die zich als dusdanig identificeert*) gedomineerd”, klinkt het in een persbericht. “Voor meisjes, vrouwen (onder vrouwen verstaat men elke persoon die zich als dusdanig identificeert*) en personen die niet beantwoorden aan de klassieke cisgendernormen kan de publieke ruimte soms onwelkom en angstaanjagend aanvoelen, en onveilig zijn.”

Volgens het Brusselse stadsbestuur zijn stedenbouw en architectuur “historisch, en nog steeds, overwegend mannelijke aangelegenheden”, waardoor de stad “vanuit mannelijk perspectief werd ontworpen, zonder inachtname van de noden van vrouwen en meisjes”. Het gebrek aan een zogenaamde “gendergevoelige (sic)” aanpak zou ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes de stad niet ten volle kunnen benutten.

“Cru gezegd worden jongens aangespoord om buiten te spelen en blijven meisjes binnen met de poppen”, verduidelijkt bevoegd schepen Ans Persoons (One Brussels – Vooruit). “De ontwikkeling van onze steden draagt ​​nog steeds de littekens van hun geschiedenis en wordt nog te vaak ontworpen naar de visie van mannen”, vindt schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS).

*Het staat er echt.

Foto’s (c) Gazet van Hove – cover : Catalaanse betoging in Brussel.