Textieltalent en -verhalen gezocht

Heb jij een textieltalent en/of een bijzonder textielverhaal ? Dan nodigen wij jou graag uit om deel te nemen aan het BIND-project in de Antwerpse Zuidrand (= de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel).

We zoeken mensen die wonen in de Antwerpse Zuidrand en een textieltalent (jij kan dus bijvoorbeeld goed haken, borduren, breien, weven,…) of een mooi textielverhaal hebben. Misschien kon jouw oma wel mooi borduren of had jouw familie een stoffenwinkeltje. Alle verhalen zijn welkom.

BIND is een project van DOEK vzw. DOEK brengt mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en culturen samen rond duurzaam en ambachtelijk textiel.

Wat gaan we doen ?

Het project BIND wil heel diverse textieltalenten en textielverhalen uit de Zuidrand samenbrengen tijdens ontmoetingsateliers. We zullen er luisteren naar elkaars (textiel)verhalen, gaan met elkaar in gesprek, en demonstreren en delen onze kennis over ons textieltalent.

textiel in uniform

Hoe gaan we dit aanpakken ?

We organiseren in 2022 verschillende ontmoetingsateliers op publieke plaatsen, waaronder ook in de bib van Hove. Daarnaast willen we iedereen uit de Zuidrand uitnodigen om mee te doen aan een community-art project. Kunstenaar Lies Van Assche maakte een borduurkoffertje met een oud tafelkleed, borduurmateriaal en een logboek. Ze nodigt jullie uit om dit koffertje te laten rondgaan van talent naar talent doorheen de Zuidrand. Hierop kunnen jullie thuis een persoonlijke tactiele textielhandtekening achterlaten en/of je verhaal achterlaten in het logboek. We werken uiteindelijk toe naar een rondreizende tentoonstelling door de Zuidrand waarbij je zal kunnen kijken, voelen, horen en lezen. Een tentoonstelling waar we jullie verhalen en talenten in de kijker zetten met foto’s, audiofragmenten, teksten, verhalen, textielobjecten en de tactiele tafelkleden.

Wanneer ?

Dit project loopt tot maart 2023. De ontmoetingsateliers vinden plaats in september en oktober. Daarna werken we samen naar de expo toe. Alle inbreng is welkom. Het juiste tourschema met de exacte data en locaties van alle activiteiten, ontmoetingsateliers en de expo kan je terugvinden op de website en sociale media van DOEK, alsook op de website van de Zuidrand.

kind heeft textiel aan

Interesse ?

Wil jij graag op de hoogte blijven van dit project of heb je interesse om mee te doen ? Stuur dan een mail naar katleen@doek-vzw.com of bel of sms naar 0477 / 90 10 74.

Foto’s (c) Gazet van Hove.