door Pieter Van Berkel in palnws.be .

Het was nog nooit zo slecht gesteld met de naleving van de taalwetgeving door de Brusselse lokale besturen en OCMW’s. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Brusselse vice-gouverneur.

Volgens de taalwetgeving moet iedere werknemer van een Brusselse gemeente of OCMW tweetalig – Nederlands en Frans – zijn. Ze moeten dat kunnen aantonen met een ‘taalbrevet’, dat aantoont dat ze de andere landstaal machtig zijn. De Brusselse vice-gouverneur Jozef Ostyn ziet toe op de naleving van die taalwetgeving door de lokale besturen in de hoofdstad en publiceert daarover een jaarlijks verslag.

Uit het woensdag gepubliceerde rapport blijkt dat het nog nooit zo slecht gesteld was met de naleving van de taalwetgeving in Brussel. Zo waren er maar liefst 2.100 aanwervingen in strijd met de taalwetgeving, met een schorsingsbeslissing tot gevolg. Dat aantal stijgt bovendien jaar na jaar. In 2016 waren er bijvoorbeeld 1.032 schorsingen, tegenover 1.867 in 2020 en 2.100 nu. Geen enkele van die geschorste aanwervingen werd door de Brusselse regering vernietigd. Uiteindelijk verliep slechts 18 procent van de aanwervingen en benoemingen door de Brusselse gemeenten en OCMW’s vorig jaar conform de taalwetgeving.

stadhuis Brussel

Specifiek toegespitst op de gemeenten verliep maar 28,8 procent van de aanwervingen of benoemingen conform de taalwetgeving. Slechts in één gemeente, Vorst, was meer dan helft van de aanwervingen of benoemingen in orde : 64 van de 114, of 56,1 procent. In Sint-Joost-ten-Node was er zelfs geen enkele benoeming niet in strijd met de taalwetgeving.

Bij de OCMW’s is het nog slechter gesteld met de naleving van de taalwetgeving. Slechts 237 van de 2.141 – 11 procent – benoemingen en aanwervingen bij de 19 Brusselse OCMW’s verliepen conform de taalwetgeving. Bij geen enkele OCMW is meer dan de helft van de benoemingen of aanwervingen in orde. Bij 11 van de 19 OCMW’s is dat minder dan 10 procent. In Ganshoren en Sint-Joost-ten-Node is er zelfs geen enkele aanwerving of benoeming in orde. Het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe speelde niet eens informatie over de aanwervingen, benoemingen of bevorderingen door aan de vice-gouverneur.

Iedere Brusselse gemeente of OCMW moet minstens 25 procent van de betrekkingen voorbehouden aan Nederlandstaligen, maar 7 gemeenten en 10 OCMW’s slagen daar niet in. Bij de OCMW’s van Koekelberg, Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde is zelfs al het personeel Franstalig. Tot slot zijn slechts 3 van de 19 gemeenten en 5 van de 19 Brusselse OCMW’s in orde met de pariteit bij leidinggevende functies.

“Een schande”

Bij de Vlaams-nationalistische oppositie reageert men scherp op de vaststellingen. “Wie hoopte dat de creatie van een nieuwe ministerpost voor Meertaligheid ertoe zou leiden dat de taalwetgeving eindelijk beter nageleefd wordt, komt bedrogen uit”, klinkt het bij Cieltje Van Achter, N-VA-fractieleider in het Brussels Parlement. “Jaar na jaar verslechtert de naleving van de taalwetgeving. Het lijkt wel alsof het de ministers van Open Vld, Groen en Vooruit werkelijk niets kan schelen.”

“De taalwetgeving moet garanderen dat iedereen in zijn eigen taal geholpen wordt door de overheid, bij de politie en in het ziekenhuis. Dat je die garantie als Vlaming in je eigen hoofdstad niet hebt, is een schande”, zegt partijgenoot en Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier.

Vorig jaar dienden wij een aantal resoluties in die de regering verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen en de taalwetgeving na te leven. Onze resolutie met betrekking tot de OCMW’s werd begin dit jaar helaas weggestemd, zelfs door de Nederlandstalige partijen.”, aldus Van Achter. “Deze zomer krijgt de meerderheid echter een tweede kans. Dan behandelt het parlement ons voorstel om de taalwetgeving bij de gewestelijke en gemeentebesturen te laten naleven. Ik ben benieuwd naar hoe de collega’s van Groen, Open Vld en Vooruit dan gaan stemmen.”

“Anti-Vlaams taalracisme”

Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas en fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens spreken dan weer van “een ware schande” en van “onversneden anti-Vlaams taalracisme”.

“Intussen hebben alle Brusselse gemeenten een Nederlandstalige schepenMaar blijkbaar is die enkel goed om Vlaams Lambermont-geld in het laatje te brengen”, aldus Lootens. “Misschien is het tijd dat Vlaanderen eens bekijkt of extra geld voor gemeentes met een excuus-Vlaming in het schepencollege nog wel nuttig is.”

Het Vlaams Belang wil dat de vernietigingsbevoegdheid van de besluiten onttrokken wordt aan de Brusselse regering en het College van de GGC en toegekend wordt aan de vice-gouverneur. “Niet alle stropers worden goede boswachters. De Brusselse regering laat reeds jaar en dag duidelijk verstaan dat de taalwet hen in de verste verte niet kan schelen. Het is dan ook hoog tijd om de vernietigingsbevoegdheid bij de vicegouverneur zelf te leggen”, zegt Pas.