Wordt dt-regel geschrapt ? Ben Weyts : “De lat moet niet lager, maar net hoger”

door Tom Lallemand in palnws.be . 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet te spreken over het idee om de dt-regel te schrappen. Gisteren werd daarover gedebatteerd in De Afspraak met schrijfster Kristien Hemmerechts en onderwijsexpert Wouter Duyck. Hemmerechts leek voorstander te zijn van een schrapping van spellingsregels, maar Weyts wil daar niet aan denken.

“Ik begrijp het punt dat die universiteit wil maken”, aldus Hemmerechts. “In mijn lessen zie ik dat creatief schrijven niet over spellen gaat, als je er de nadruk op legt, verlam je ook mensen. Studenten kunnen heel creatieve teksten schrijven, ook al staan er spelfouten in. Taal is zoveel meer dan juiste spelling.” Volgens Hemmerechts zal de dt-regel hoe dan ook ooit verdwijnen, onder meer omdat er spellingscorrectors bestaan.

hoogstaand onderwijs blijven aanbieden

Hemmerechts kreeg heel wat kritiek op sociale media, en ook minister van Onderwijs Ben Weyts is absoluut geen voorstander van het idee om spellingsregels zoals de dt-regel te laten varen. “De lat moet niet lager, maar net hoger”, aldus Weyts op Twitter. “We hebben in Vlaanderen geen bodemschatten: we moeten het voor onze welvaart hebben van kwalitatief onderwijs.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.