D: Hove in Duitsland

1) Hove in Eitorf

Bij onze oosterburen zijn er verscheidene plaatsen die de naam ‘Hove’ dragen.

Coat_of_arms_of_North_Rhine-Westfalia.svgOns eerste ‘Duitse’ Hove ligt in de deelstaat Noord-Reinland-Westfalen. In de  voormalige Duitse hoofdstad Bonn steken we de Rijn over en begeven ons 25 km oostwaarts naar de gemeente Eitorf in het Kreis Rhein-Sieg. Een ‘Kreis’ of ‘Landkreis’ is in Duitsland een soort district, een gemeenteverbond (bij ons kanton) en rechtspersoon van publiek recht die boven de gemeente staat. Een Landkreis is zelf dan weer een deel van een ‘Regierungsbezirk’ (bij ons arrondissement) van een deelstaat. In Duitsland bestaan er 16 deelstaten en die zijn onderverdeeld in 313 Landkreisen. Een Landkreis is verantwoordelijk voor zaken als ziekenhuizen, afvalverwerking, verstrekking van rijbewijzen, enz … Steden van meer dan 100 000 inwoners behoren in Duitsland tot een Stadtkreis.

Sieg in omgeving Eitorf

De gemeente Eitorf ligt op een gemiddelde hoogte van 95 m boven de zeespiegel, heeft een oppervlakte van 70 km2 en telt een kleine 20 000 inwoners (283 inw./km2). De zuidelijke gemeentegrens maakt de grens uit met de deelstaat ‘Rheinland-Pfalz’. De postcode is 53783. De burgemeester is Rüdiger Storch van de liberale FDP (Freie Demokratische Partei). De CDU (Christlich Demokratische Union) is de tweede grootste partij in de gemeenteraad. Op godsdienstig vlak is de gemeente Eitorf grotendeels katholiek, er zijn ook enkele evangelische kerken. Vóór de tweede wereldoorlog was er een kleine Joodse minderheid. Sedert enkele jaren is er in de gemeente ook een moskee geopend voor een stijgend aantal moslims. De gemeente onderhoudt op Europees vlak nauwe vriendschapsbanden met een Franse en een Engelse gemeente. Carnaval wordt hier in het Rijnland grondig en uitgebreid gevierd.

De ‘Hohe Schaden’ is met 388 m de hoogste top van de gemeente. Heel de regio maakt deel uit van het natuurpark ‘Bergisches Land’. Eitorf bestaat uit zo’n 50 deelgemeenten, meestal maar gehuchten. Eén hiervan is het kleine Hove, gelegen tussen Obenroth en Keuenhof op 5 km van het centrum van Eitorf. Hove ligt in een dal aan een beekje, omgeven door vele kleine beboste heuveltjes. Hove bestaat uit een tiental straten, een kleine honderd woningen en een goede driehonderd inwoners. Het is er erg landelijk met residentiële bebouwing en er zijn een aantal landbouwers actief. Het kleine Hove is erg geschikt voor natuurwandelingen en dynamische fietstochten, gelet op de soms plotse en felle hoogteverschillen. Op sportief vlak heeft de hoofdgemeente Eitorf alles in huis: een zwembad, verscheidene sporthallen, tennisvelden, vele sportverenigingen, de grootste golfbaan van Duitsland, infrastructuur voor paardensport, twee schietstanden en 2 standen voor boogschutters. Ieder jaar is er een grote kanowedstrijd op de Sieg, een 155 km lange zijrivier van de Rijn.

De hoofdgemeente Eitorf heeft een treinstation met geregelde verbindingen met Köln en Düren. In de omgeving ligt de Bündesautobahn A3 met enerzijds verbindingen richting Köln en anderzijds richting Regensburg.

Door de ligging van Eitorf/Hove in het natuurpark Bergische Land zorgt het toerisme voor een groot deel van de inkomsten van de gemeente. In de regio zijn er een 20-tal stuwmeren.

De gemeente beschikt over een uitgebreide horeca-industrie, met eethuizen die de klassieke Duitse keuken opdienen, van pizzeria’s tot meer exotische Griekse en Chinese eetzaken. Er zijn ook voldoende taphuizen en denk erom dat Duitse pinten aanzienlijk meer inhoud bevatten dan onze inlandse … In de gemeente zijn er ook voldoende overnachtingsmogelijkheden in familiehotels, gasthoven, vakantiewoningen en campings. De regio ‘Bergisches Land’ met het ‘Duitse’ Hove is voor de inwoners van het ‘Vlaamse’ Hove en omgeving zeker de moeite waard voor een toeristisch bezoek van enkele dagen

→ Filmpje uit Eitorf/Hove:

 

2) Hove in Jork

Flag_of_Lower_Saxony

De tweede Duitse gemeente met de naam ‘Hove’ bevindt zich in het noorden van de Bondsrepubliek, in de deelstaat Nedersaksen in het Landkreis Stade. Op 12 km ten westen van de grote havenstad Hamburg (1,8 miljoen inwoners en tweede grootste stad van Duitsland) ligt de fusiegemeente Jork aan de rivier de Elbe, de langste stroom van Duitsland. Ze vormt het centrum van de regio ‘Alten Landes’, de grootste groentestreek van Duitsland.

Jork boomgaarden

 

Jork heeft een oppervlakte van 62 km2 en telt 11 800 inwoners (191 per km2). De gemeente Jork bestaat uit zeven deelgemeenten (fusie 1972) : Jork, Borstel, Ladekop, Estebrügge, Königreich, Hove en Moorende. De gemiddelde hoogte is 4 meter boven de zeespiegel. 40 km verder mondt de Elbe immers uit in de Noordzee. De postcode is 21635 en de burgemeester is Rolf Lühmann van de christendemokratische CDU die 10 van de 28 zetels in de gemeenteraad bezet. In Jork zijn er drie kerkgemeenschappen, alle behordend tot de evangelisch-lutherse strekking.

De kleine deelgemeente Hove ligt aan de Este, een 44 km lange zijrivier van de Elbe. Hove ligt tussen Königreich in het noorden en Estebrügge in het zuiden. Hove is een langgerekt straatdorp met een tiental zijstraten. Er staan een honderdtal woningen, waarvan de meeste vrij grote landbouwuitbatingen met de nadruk op groete- en fruitteelt (appels). Er zijn veel afwateringskanalen. Het kan er nijdig waaien want er staan heel wat mooie windmolens in de uitgestrekte landbouwvlakte.

de EsteDe Este is 12 km bevaarbaar voor kleine scheepjes, vanaf de monding in de Elbe tot de gemeente Buxtehude.

Op cultureel vlak heeft Jork een interessant heemkundig museum ‚Altes Land’ (een klein Bokrijk). De gemeente bezit heel wat mooie toeristische plekjes naast de rivier met mooie huizen op de achtergrond. Het is er geschikt om toeristische en sportieve fietstochten te organiseren. De gemeente Jork is verzusterd met een gemeente in Normandië. De gemeente Jork telt binnen zijn grenzen een tiental hotels en restaurants en enkele gasthoven om toeristen te ontvangen. Men kan Hamburg gerust bezoeken en in Jork overnachten. De sfeer is er nog gezapig en het is er niet zo druk als in een grootstad.

SiegwanderungEr is veel openbaar vervoer naar het nabijgelegen Hamburg. De inwoners die niet in de landbouw werken vinden hun tewerkstelling in groot-Hamburg met de grootste Duitse haven. Vroeger was de gemeente economisch enkel bedrijvig op het gebied van land- en tuinbouw en scheepsbouw, vandaag is er ook een toeristische component bijgekomen.

De gemeente Jork heeft alle infrastructuur in huis om het buitenlandse bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Ben je in de buurt, maak eens een ommetje naar Hove in Jork. Een ervaring rijker in de buurt van de grootste Duitse zeehaven, een van de motoren van de grootste economische macht van Europa.

→ Filmpjes uit Jork/Hove: