Franse militairen in actieve dienst waarschuwen opnieuw voor burgeroorlog

 

Franse militairen, ditmaal in actieve dienst, waarschuwen in een verklaring op Valeurs Actuelles voor een burgeroorlog.

Ditmaal werd de verklaring opgesteld door militairen in actieve dienst, die de gepensioneerde hoge officieren steunen die afgelopen maand een gelijkaardige waarschuwing de wereld instuurden. Ook nu werd de tekst gepubliceerd door Valeurs Actuelles.

“Onze ouderen hebben volkomen gelijk, we zien het geweld in onze steden en dorpen, we zien bepaalde gemeenschappen het publieke domein en het debat domineren, we zien dat de haat tegen Frankrijk en zijn geschiedenis de norm wordt”, klinkt het. De militairen noemen “de toestand in het land broeierig” en vrezen een burgeroorlog.

Anoniem

De ondertekenaars bleven anoniem omdat ze, zoals de ondertekenaars van de vorige verklaring, sancties riskeren. De meesten van hen zouden ervaring hebben in operatie Sentinelle. Dat betreft een speciale militaire eenheid die is opgericht na terroristische aanslagen begin 2015, onder meer op theater Bataclan in Parijs, om het grondgebied tegen terrorisme te beschermen.

Ze zeggen dat ze uit alle krijgsmachtonderdelen komen en dat een aantal ook gevechtservaring heeft opgedaan in Afghanistan, Mali en Centraal-Afrika. Ze klagen dat daar militairen zijn omgekomen in de strijd tegen islamitisch extremisme, terwijl de regering op Franse bodem daar alsmaar concessies aan doet. In de operatie Sentinelle zeggen de militairen in de Franse “voorsteden die zijn opgegeven” te hebben gezien hoe er “compromissen worden gesloten met delinquenten”.

Bron : Valeurs Actuelles/Belga
Foto’s (c) Gazet van Hove.