Oproep vrijwilligers onderzoek begraafplaatsen Zuidrand

Geachte,

Streekvereniging Zuidrand, de stad Mortsel en de heemkundige kring van Mortsel slaan hun handen in elkaar om de waardevolle en interessante graven op de begraafplaatsen te behouden en te herwaarderen. Immers, de begraafplaatsen kennen heel wat oude maar ook recentere graven met erfgoedwaarde die een belangrijk deel van de geschiedenis van de stad Mortsel en omstreken vertellen. In juni starten we met de inventarisatie van de graven, waarna we de archieven induiken om meer te weten te komen over de personen die er begraven liggen. Uiteindelijk zal een lijst met de graven van lokaal historisch belang worden opgesteld zodat deze graven door de stad Mortsel bewaard kunnen worden. Het doel is om dit funerair erfgoedproject in de komende jaren voor alle gemeenten van de Zuidrand te realiseren.

Daarom zijn we op zoek naar gepassioneerde vrijwilligers met interesse voor erfgoed en geschiedenis die willen meehelpen aan de inventarisatie en het archiefonderzoek van de graven van de begraafplaatsen van Mortsel.

Wij bieden ondersteuning en vormingssessies zodat vrijwilligers uiteindelijk zelfstandig te werk kunnen gaan.

De eerste vormingssessies staan gepland op :

Zondag 30 mei om 14.00 : Hoe inventariseren ?

Zaterdag 5 juni om 14.00 : Hoe waarderen ?

Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen deze sessies online gebeuren of op de begraafplaats zelf. Na deze vormingssessies zullen de eerste inventarisaties in juni plaatsvinden.

Interesse ?

Meer informatie via leen.cannaerts@dezuidrand.be

Met vriendelijke groeten,

Leen Cannaerts | Medewerker onroerend erfgoed Streekvereniging Zuidrand

leen.cannaerts@dezuidrand.be | 0483 / 56 01 92.

Gemeenteplein 1, 2550 Kontich

Foto’s (c) Gazet van Hove.