De 11-Juli-viering 2021 in Hove

Alles begon in de voormiddag met de H. Mis in de Sint-Laurentiuskerk. De pastoor brak geen “intellectuele potten” of had spectaculaire ingevingen om de Vlamingen en Walen te bevrijden van het belgicistische juk. Vooraan in de kerk zaten twee schepenen van de N-VA met hun zwart-gele sjerp. In het publiek zat een schepen van Fan van Hove (CD&V) zonder sjerp. Als men zijn mandaat en de gemeente wat meer standing wil geven, moet men er wel iets voor doen … De burgemeester en zijn voorganger, huidig schepen, waren op reis.

Om 13.30u. was er in zaal da Capo een concert van Anja Goossenaerts (harp) en werd het winnend gedicht naar aanleiding van 750 jaar Hove in 2022 voorgedragen. Het gedicht ligt nog onder embargo.

Nadien trok men naar de zomerbar in het gemeentepark met een optreden van Luc Van Steertegem & Groep met een Vlaamse ode aan de muziek. Er waren een goede honderd aanwezigen en ze vonden het leuk want de laatste ‘hard-liners’ verlieten het park pas na 19.00u.

Lezing

Er was ook een digitale viering van Hove en enkele randgemeenten. Prof. Dirk Rochtus gaf een voordracht van 25 minuten met een muzikale omkadering door Johan Van Mechelen.

Vlaamse vlaggers bedanken

De Vlaamsgezinde partijen N-VA en VB gingen in Hove op zoek naar de inwoners die aan hun woning een Vlaamse vlag hadden opgehangen.

Van het VB kreeg men een flessenopener als sleutelhanger met een kaartje en volgende tekst : “Fantastisch ! U hing een Vlaamse leeuw buiten op onze nationale feestdag. We geven u graag dit geschenk omdat u samen met ons Vlaanderen Vlaams hebt doen kleuren. Wil u meer informatie over onze partij, …”.

De N-VA Hove stak een waardebon van 5 euro in de bus van Hove Onderneemt, “koop lokaal …want waarom verder lopen, als je het in Hove kan kopen ?”. Op een bijgevoegd kaartje stond “N-VA Hove wenst u een fijne Vlaamse feestdag ! Beste Hovenaar, In een periode van EK-gekte, waardoor de Belgische driekleur aan vele huizen wappert om de Rode Duivels te steunen, is het fijn te zien dat ook onze VLAAMSE LEEUW, dankzij U, vandaag een plaatsje krijgt in het Hovese straatbeeld. Met deze kleine attentiewillen wij u hiervoor extra bedanken ! Wij wensen u alvast een fijne (en covid-vrije) Vlaamse feestdag ! N-VA Hove, adres …”

Politiek masochisme

Van de andere politieke partijen in Hove kreeg men niets. Zij zijn duidelijk niet voor Vlaanderen, maar lopen het reactionaire en franskiljonse belgicistische koningshuis achterna. Een vorm van politiek masochisme … We zullen het onthouden.

een verzetsvlag

Foto’s © Gazet van Hove – cover : de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap.