door Carl Deconinck in palnws.be .

Peilingen toonden eerder al aan dat Franse moslims massaal hebben gestemd voor de extreemlinkse kandidaat Mélenchon. Maar liefst 69 procent van de moslims in Frankrijk kozen voor Mélenchon. De Franse politie ziet er een gevaar in, wat die stem blijkt in grote mate beïnvloed te zijn geweest door islamisten en radicale activisten.

De Centrale Territoriale Inlichtingendienst (SCRT) stelde zich al snel vragen na de verkiezingen bij de “islamitische invloeden in de context van het democratische proces”. Dat moslims voor linkse partijen stemmen is al langer duidelijk, ook bij vorige verkiezingen was dat het geval. Maar deze keer merkt de politie op dat in 2022 islamisten “duidelijk probeerden te wegen op de campagne.”

In Frankrijk woedt er al lang een debat over secularisme en de rol van religie. Veel moslims vinden dat de Fransen vijandig staan tegenover de islam en ze beschouwen zichzelf als gestigmatiseerd. Dat is iets wat zowel strenge als gematigde moslims vinden. Jean-Luc Mélenchon wil de islam net veel meer ruimte geven. Omgekeerd wilde bijvoorbeeld Eric Zemmour de islam minder ruimte geven.

Dat gevoel van slachtofferschap is iets waar islamisten van kunnen profiteren. Ze worden daarbij gesteund door activisten tegen zogenaamde islamofobie en ‘dekoloniserings’ activisten. Voorstanders van de politieke islam schoven hun opmerkingen steeds naar voor. Jean-Luc Mélenchon lag daarom het best in de markt bij islamisten. Zo riepen vooraanstaande figuren van het radicale moslimbroederschap om te stemmen op de partij van Mélenchon, France Insoumise. Ook het in Frankrijk verboden maar in België heropgerichte CCIE steune Mélenchon. Toch blijft er ook een zeker wantrouwen bestaan omdat de communistische Mélenchon in het verleden pro-republikeinse geluiden had geopperd.

(Lees verder onder de tweet.)

Retrouvez notre grille de synthèse des positionnements de certains candidats en matière d’islamophobie

Êtes-vous d’accord avec notre analyse ? pic.twitter.com/SBtZeq7WG1— CCIE (@CCIEurope) April 6, 2022

Dreiging

Yves Mamou, jarenlang journalist bij toonaangevende Franse kranten als Le Monde en Le Figaro, ziet een groeiende invloed van de politieke islam die samenhangt met “wijd open grenzen voor moslimimmigratie. Dat zorgt voor een groeiende druk op de seculiere traditie van Frankrijk, zo stelt hij vast, maar het gaat een pak verder meent hij : “Het is niet alleen het secularisme dat wordt bedreigd, het is heel Frankrijk dat wordt bedreigd, Frankrijk als een westers land met een van oorsprong christelijke cultuur.”

Mamou stelt vast dat Mélenchon weinig graten ziet in de steun van de meest radicale elementen uit de islamitische gemeenschap in Frankrijk, integendeel. “Niet alleen maakt hij zich er geen zorgen over, maar hij heeft begrepen dat het voor hem een electorale motor is. We hebben nu een geïslamiseerd links in Frankrijk, of een islamitisch-linkse politieke stroming (het islamo-gauchisme nvdr.) die ruim vertegenwoordigd is in de Nationale Assemblee.

Wat wel in het oog springt, is dat de media ook geen probleem maakt van het engagement van islamisten bij uiterst links. “De media beoefenen een militant antiracisme dat hen blind maakt voor de realiteit en hen ertoe aanzet iedereen te vervolgen die waarschuwt tegen de islamisering van het land. Zelfs Marine Le Pen, die zo vaak wordt gedemoniseerd, durft niet meer te spreken over immigratie als een probleem in Frankrijk.

Bron : Europe 1 / eigen berichtgeving

Foto’s (c) Gazet van Hove.