Zorg ook jij voor meer biodiversiteit en een klimaatvriendelijke tuin ? Of wil je een tegeltuin aanleggen ? Dat kan met deze actie van ons lokaal bestuur in samenwerking met de Milieuraad en Natuurpunt.

Hove heeft ambitieuze doelstellingen in voorbereiding om de strijd tegen de klimaatverandering en de verdroging aan te gaan.
Meer bomen, struiken en hagen op het openbaar domein en op privégronden is een van de sleutelacties. Met de behaagactie kan je hieraan meewerken.


Natuurlijk ‘behagen’
Al jaren promoten we in onze gemeente streekeigen groen omdat deze soorten aangepast zijn aan onze omgeving en minder onderhevig zijn aan plagen en ziektes. Bij de keuze werd er ook op gelet dat een aantal pakketten beter tegen de warmte en de droogte kunnen. Bovendien help je hiermee de lokale biodiversiteit vooruit, want een aantal pakketten zijn speciaal geselecteerd om vlinders of andere nuttige insecten aan te trekken. Nieuw dit jaar is het aanbod van twee bomen : de winterlinde en de zomereik, ideaal om toekomstgericht mee te bouwen aan ons klimaat. De geselecteerde fruitboomrassen zorgen voor een mooie bloei in het voorjaar en zijn erg aantrekkelijk voor bijen en hommels.
Door de groepsaankoop waaraan de meeste gemeenten uit de regio deelnemen, kunnen we de pakketten erg prijsgunstig aanbieden. Bovendien krijg je bij het afhalen van de pakketten of bomen een plant- en onderhoudsbrochure mee.
We bieden een ruim en gevarieerd assortiment aan, aangepast aan de bodem en omstandigheden van onze streek: dertien haagpakketten, drie klimplanten, vier originele fruitsoorten, twee bomen en knotwilgen. Alle haagpakketten zijn tussen 80 en 100 centimeter hoog. Enkel de taxus is kleiner.

Hoe bestellen en afhalen ?
Alle inwoners van Hove kunnen plantpakketten of bomen bestellen tot maandag 24 oktober en ze afhalen op zaterdag 26 november tussen 13.00 en 15.00 uur aan de gemeentewerf in de Fazantenlaan (naast het recyclagepark). Je kan enkel bestellen en betalen via elektronische weg op onderstaande website. Daar staat ook meer info over de samenstelling van de pakketten.
https://new.zuidrand.be/behaag .

Foto’s (c) Gazet van Hove.