door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke .

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) had Yannick F.D., de Ivoriaan die wordt beschuldigd van de verkrachting van een studente op de campus van de ULB, sneller kunnen uitwijzen. Hij werd eerder immers al veroordeeld voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) pleit ervoor om ordeverstoorders en geweldplegers sneller hun verblijfsrecht te ontnemen.

Tomas Roggeman

Yannick F.D., de Ivoriaan met verblijfsrecht in België die vorig jaar een Franstalige studente aan de ULB op brutale wijze verkrachtte, werd eerder al veroordeeld tot 30 maanden cel voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Hij had zijn slachtoffer, een dakloze man, ernstig toegetakeld met een ijzeren staaf en vervolgens met zuur overgoten. De man overleed later aan zijn verwondingen.

Sneller uitwijzen

Volgens N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) had bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) het verblijfsrecht van de man in kwestie al eerder moeten intrekken. Dat kan de staatssecretaris doen wanneer voldoende kan worden gemotiveerd dat iemand een gevaar vormt voor de openbare orde of de nationale veiligheid. “Dat is hier duidelijk het geval. Als zelfs doodslag geen gevaar vormt voor de openbare orde, wat dan wel ?”, vraagt Roggeman zich hardop af.

Daarom betreurt Roggeman dat de staatssecretaris geen gebruik heeft gemaakt van haar bevoegdheid om de verblijfsvergunning van Yannick F.D. in te trekken. “De verkrachting van een Franstalige studente aan de ULB had niet mogen kunnen plaatsvinden. De verdachte had niet meer in het land mogen verblijven”, oordeelt hij.

Op een parlementaire vraag van Roggeman antwoordde staatssecretaris De Moor dat de uitwijzing van de Ivoriaan zal worden voorbereid als hij definitief wordt veroordeeld voor de verkrachting. “Te weinig en te laat”, besluit het N-VA-Kamerlid. “De staatssecretaris of haar gemachtigde moet sneller ingrijpen wanneer personen een gevaar vormen voor de openbare orde. Dit drama had vermeden kunnen worden.”

foto’s (c) Gazet van Hove.